Maja Pavlović: Nepodobna 1Foto: N1

To je drugi put za 11 meseci da se ona odlučila na tako radikalan potez koji može da joj ugrozi zdravlje, pa i život.

Direktorici Kanala 9 jasno je da treba da plaća naknadu za korišćenje frekvencije kao i takse za autorska prava i emitovanje fonografskih zapisa. Ne pristaje, međutim, da plaća globu.

Tvrdi da je Kanalu 9 nezakonito ukinuta lokalna frekvencija i preimenovana u regionalnu u procesu digitalizacije – koja je desetostruko veća i iznosi 600.000 dinara mesečno. Teško da bi tu sumu mogle da plaćaju i znatno imućnije TV kuće. Ni u pogledu plaćanja taksi SOKOJ-u i OFPS-u nije bilo mere – TV stanicama razrezana je desetostruko veća naknada nego radio-stanicama. Sve to kao kamen pritiska i mnoge druge lokalne medije, naročito one koji nisu miljenici vlasti.

Zato je Maja Pavlović zatražila sastanak sa premijerkom Anom Brnabić kako bi joj iznela nagomilane probleme svoje, ali i drugih lokalnih i regionalnih TV u Srbiji.

„Da li je normalno da posle pet godina ne možemo da dobijemo presudu u Upravnom sudu, da li je normalno da naša inicijativa o ustavnosti i zakonitosti i ustavna žalba povodom taksi SOKOJ-a i OFPS-a stoje više od tri godine u Ustavnom sudu, da nam je sada blokiran račun presudama koje su zasnovane upravo na nezakonitostima zbog kojih smo pokrenuli postupke u kojima ne možemo da dobijemo presude“, navela je u pismu premijerki.

„Ne mogu da nađem drugo obrazloženje za situaciju u kojoj se nalazimo, osim da se radi o obračunu države sa „nepodobnim“ medijem, koji se usuđuje da postavlja pitanja, emituje i mišljenja onih koji nisu u vlasti i prati građanske proteste. Zbog ovakvih i sličnih situacija je ugašeno već preko 40 medija u Srbiji. TV Kanal 9 postoji 20 godina i ja ću učiniti sve da ne doživimo istu sudbinu“, poručila je Maja Pavlović.

TV Kanal 9 pre 20 godina osnovao je njen pokojni otac, poznati novosadski novinar Nemanja Pavlović. Tadašnji Radio 5 dobio je 25. marta 1999. sliku, jer je on procenio da će NATO bombardovati RTS, čija je ekipa tada našla utočište u dvorištu TV Kanal 9.

Osim što je vlasnica i direktorka TV Kanal 9, Maja je i majka sina Dušana.