Foto: Fonet/Matija Koković

Dokumentarac o jednom podeljenom stranu, koji kroz istoriju jedne porodice otkriva i burnu prošlost jedne zemlje, tako je postao prvo ostvarenje iz Srbije koje je nagrađeno na najvažnijoj manifestaciji posvećenoj dokumentarnom filmu na svetu. Međunarodni žiri, nagradio je ovaj film zbog, kako su obrazložili, „njegovog slojevitog sinematskog jezika koji vešto spaja istorijsko i lično“.

„Jedan stan postaje metafora i za bivšu Jugoslaviju i za trenutnu političku klimu u tom regionu. U prostoru u kom prošlost i sadašnjost neprestano stupaju u dijalog, mi otkrivamo jedan nadahnjujući lik. Kroz autorkinu kameru upoznajemo njenu majku – prosvećenu ženu koja je život posvetila političkom aktivizmu. Poetski struktuirana, lepota ovog lika naprosto odjekuje“, navodi se u obrazloženju. Lik koji je odjekuje kroz film „Druga strana svega“ je Srbijanka Turajlić, profesorka u penziji, ugledna društvena aktivistkinja i Milina majka. Ona je zapravo, kako je u intervjuu Danasu objasnila rediteljka, potpuno neplanirano postala junakinja ovog filma. „Ja taj film više vidim kao razgovor jedne majke i jedne ćerke – bilo koje – na temu kako je njena generacija živela svoje živote u ovoj zemlji i šta je sad ta baklja koju oni prenose nama, tj. kako će moja generacija da odluči da živi svoj život“, kaže Mila Turajlić.

Kakvu je baklju Srbijanka prenela Mili možda se najbolje vidi u jednoj rečenici koju izgovara u filmu – „Ja pripadam onima koji misle da u ovoj zemlji treba živeti po svaku cenu“, budući da je rediteljka nakon školovanja u inostranstvu i prvih filmski projekata koje je radila u Londonu, Meksiku, Los Anđelesu, odlučila da se vrati u Beograd i iz Srbije gradi svoju karijeru.

Rođena je 4. jula 1979. Diplomirala je filmsku i TV produkciju na FDU u Beogradu i političke nauke i međunarodne odnose na Londonskoj školi ekonomije, a u Londonu je i magistrirala. Dokumentaristiku je specijalizirala u poznatoj školi La Femis u Parizu, ali i radeći za svetske kuće BBC, Discovery i Arte. Radila je i na filmu „Apokalipto“ Mela Gibsona, kao i „Braća Blum“ Rajana Džonsona. Njen rediteljski prvenac „Cinema Komunisto“ osvojio je više od 15 nagrada na svetskim festivalima. Ovo ostvarenju kroz istoriju Avala filma, govori o usponu i padu SFRJ, a sličnom temom baviće se i njen naredni film – „Dosije Labudović“, koji će predstaviti priču o nastanku Pokreta nesvrstanih kroz objektiv kamermana Filmskih novosti Stevana Labudovića. Radi kao producentkinja festivala dokumentarnog filma „7 veličanstvenih“.