Foto: Nenad Kovačević

Osim njega, za isto nedelo i sumnju da su oštetili opštinski budžet za 1,3 miliona dinara, uhapšeni su njegovi najbliži saradnici.

Božićev mandat je započeo skandalom, jer je 2016. nezakonito smenio direktorku KC Požega mr Slađanu Varagić Petrović, uglednu istoričarku umetnosti. To je izazvalo buru negodovanja mnogih umetnika, intelektualaca, udruženja i građana, pa i tadašnjeg ministra kulture Ivana Tasovca, na šta se Božić nije obazirao.

Bivšoj direktorki je zamerio to što se u galeriji, umesto nerazumljivih izložbi, ne izlažu „vunene čarape i narodna radinost“, optužujući je da je odgovorna i za „porast gledanosti rijaliti programa u požeškim selima“.

Predstavljajući se čovekom koji govori po principu „što na umu to na drumu“ i tvrdeći da se ne snalazi baš najbolje u politici, Božić se „prosvetlio“, pa je za sebe rekao da „polako postaje ozbiljna politička kučka“.

Javnost je zgražavao i po salvama uvreda na račun neistomišljenika, građana i aktivista Inicijative za Požegu koji protestuju protiv požeške vlasti, još od februara prošle godine.

Nazivao ih je „šakom jada“, „grupom od 20 huligana“, opozicione odbornike „soroševcima“ i aligatorima“, a majkama savetovao da, „po ugledu na Spartance, udave svoju nesposobnu decu“. Kada su govornici na protestima prozivali njega, podnosio je prijave za klevetu i uvredu, koje je sud odbacio.

Građani su njega i njegove saradnike sprečili da kupe spornu kuću čiji je suvlasnik muž predsednice SO Požega i 15 meseci ukazuju na bahatost i korupciju u vrhu lokalne vlasti, sumnjive javne nabavke, nenamensko trošenje 150 miliona dinara iz budžeta za 2017. godinu, što je utvrdila DRI, pozivajući državne organe da reaguju.

Na sve to, Božić je odmahivao rukom i govorio da „od istražnih radnji tužilaštva u Kraljevu neće biti ništa“, ali se prevario.

Božić, koji u svoje zasluge, između ostalog, ubraja uvođenje besplatnog gradskog prevoza, za koji je izračunao da će „budžet koštati manje nego kada su ga građani plaćali“, rođen je 1957. godine u požeškom selu Prilipac. U Beogradu je, 1982. godine, diplomirao veterinu, bio je veterinarski inspektor, radio u lokalnoj Veterinarskoj stanici, od 1993. osnivao je svoju veterinarsku stanicu, a udruženja za zaštitu životinja su ga optuživala za nehuman odnos prema psima u požeškom prihvatilištu za pse.

Za predsednika opštine je izabran prvo 2015, a potom i 2016. godine. Oženjen je i otac je troje dece.

Povezani tekstovi