Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Do pesme Evrovizije njegova kompozicija stigla je najzad nakon šest godina, 1982. U pitanju je bila pesma „Halo, halo“ u izvođenju grupe Aske. A još dve godine kasnije, za isto takmičenje napravio je jedan od evergrin hitova popularne muzike u izvođenju dve zvezde jugoslovenskog rokenrola – Slađane Milošević i Dade Topića – „Princeza“. Najzad, ove godine i sam će sa svojom grupom nastupati, ovaj put kao srpski predstavnik, na Pesmi Evrovizije u Portugalu sa numerom „Nova deca“, koja je preksinoć odabrana da bude ovdašnji evrovizijski predstavnik na „referentnom festivalu domaće muzike“ Beoviziji. U pitanju je, naravno, Sanja Ilić i njegova grupa Balkanika.

Ovakva muzička karijera verovatno je logična ako se zna da je otac Sanje Ilića takođe kompozitor Miodrag Ilić Beli, a da je njegov brat Dragan Ilić, inače član grupe Generacije 5. A onda, Sanja je još kao tinejdžer sa 12-13 godina napisao muziku za tekst pesme Duška Radovića koju je izvodio Dragan Laković. Sledi njegova već pomenuta „evrovizijska“ karijera, a u međuvremenu je bio i deo grupa Vragolani i San, te komponovao himnu za Crvenu zvezdu na tekst LJubivoja Ršumovića „Sve što smo želeli, sve što smo hteli“ sedamdesetih godina 20. veka. Tih godina svoje formalno obrazovanje zaokružuje fakultetskom diplomom. Sanja Ilić po obrazovanju je naime arhitekta.

U jeku trenda tzv. world music osniva Balkaniku, krajem devedesetih, a prvi koncert održali su 2000. godine i za ovu godinu najavljuju obeležavanje punoletstva ovog neobičnog, a svetski poznatog sastava, čije diskove poseduje i jedan Enio Morikone. Balkanika okuplja mlade, poznate i talentovane muzičare koji sviraju drevne balkanske instrumente, kao i specifičnu formaciju rok-benda.

Sanja Ilić rođen je 27. marta 1951. u Beogradu. Bio je oženjen glumicom i nekadašnjom mis Jugoslavije Zlatom Petković, sa kojom ima sina Andreja. Kuriozitet je da je i Andrej nastupao sa svojom numerom na ovogodišnjoj Beoviziji. Četiri godine nakon iznenadne smrti Zlate Petković, Sanja Ilić oženio se homeopatkinjom Tatjanom Karajanov.

Pored „evrovizijskih“ numera, kao i onih za Balkaniku u poslednje dve decenije, Sanja Ilić komponuje muziku za pozorišne predstave, mjuzikle, TV serije i filmove i dobitnik je mnogih prestižnih nagrada na raznim festivalima.