Foto: FoNet Zoran Mrdja

Teofil Pančić je prepoznatljiv i autentičan u onome što radi, malo je onih koji su prema njemu ravnodušni: ili ga vole, ili ne mogu da podnesu ono što napiše. Sasvim je sigurno da je, kako se navodi u saopštenju, „malo autora koje prepoznajete već po prvoj rečenici koju napišu – kad pročitate ime Teofil Pančić, odmah znate da iza toga sledi tekst koji ćete pročitati u dahu, pa onda ponovo i još koji put, pa ćete ga prepričavati prijateljima i često sačuvati u ličnoj arhivi“.

Kako se navodi u obrazloženju nagrade, „za Teofila kultura je polazište sa kojeg se svet oko nas posmatra i definiše – on govori kao što i piše – jasno, direktno, utemeljeno, pametno“. Pisao je za Našu Borbu, Feral Tribjun, Globus, Dane, Sarajevske sveske, Dnevnik, Vojvodinu. Pobjedu, Monitor. NJegovi tekstovi nalaze se i na portalima Autonomije i Slobodne Evrope. Napisao je 21 knjigu.

Prva knjiga „Urbani Bušmani – Život i smrt u srpskom postkomunizmu“ objavljena mu je u biblioteci XX vek. To je zbirka novinskih eseja i kolumni koje govore o raspadu starog sistema vrednosti u srpskom društvu devedesetih godina i rađanju novog političkog, kulturnog i ekonomskog poretka vrednosti u senci ratova, represije i zakasnele tranzicije.

U istoj ediciji objavljena mu je i knjiga „Čuvari bengalske vatre – Život i smrt u srpskom postkomunizmu II“. Pančić u ovoj knjizi govori o periodu od pada Slobodana Miloševića do ubistva Zorana Đinđića, prvog demokratskog premijera postkomunističke Srbije. Autor ovaj period srpske istorije naziva „vremenom postdemokratske kakofonije.“

Teofil Pančić je napadnut 24. jula 2010. oko 23 sata na stanici na Trgu Branka Radičevića u Zemunu, u autobusu broj 83. Napala su ga dva muškarca. Mediji su izvestili da su napadači metalnim šipkama udarali Pančića po glavi i telu, što je izazvalo kontuziju lobanje i povrede desne ruke.

Ovaj napad osudile su mnogobrojne javne ličnosti i organizacije među kojima su i bili i tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, Ministarstvo kulture i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i udruženja novinara. Novo uredništvo novosadskog dnevnika odbilo je 2013. da objavi njegovu autorsku kolumu „Stara mašina, novi statisti“. Teofil Pančić rođen je 1965. u Skoplju. Dobitnik je novinarske nagrade „Jug Grizelj“ za 1999. godinu.

Povezani tekstovi