Foto: EPA-EFE/ ALEKSANDAR PLAVEVSKI

Koliko je to mnogo novca teško je razumeti. Toliko bi Srbija sakupila kada bi recimo od sada pa do 2043. godine na jednu gomilu stavljala sve što proizvede i sve što zaradi svaka firma i svaki čovek u zemlji. Kada bi se toliki novac podelio svim živim ljudima na planeti, svako od nas bi dobio po 13.500 dinara.

Kad bi Tim Kuk, generalni direktor Epla, svake sekunde spaljivao novčanicu od 100 dolara, trebalo bi mu tri veka i 17 godina da dođe do poslednje.

Upravo taj čovek, Tim Kuk, koji je u trci za bilionsku valuaciju iza sebe ostavio Amazon, Gugl, Fejsbuk i Majkrosoft, danas stoji obasjan svim mogućim medijskim reflektorima, ali uz svu silinu te svetlosti, on je i dalje u senci. Ispred njega i iznad njega, kao i svakog dana u poslednjih sedam godina koliko je na čelu Epla, uzdiže se lik Stiva DŽobsa, legendarnog osnivača i direktora ove kompanije, preminulog 2011. godine.

Dok je DŽobs bio uvek prvi, uvek na sceni, uvek dominantan, autistični egoista sa crnom rolkom i izvanrednim osećajem za želje potrošača, Kuk je sušta suprotnost – tih čovek, koji je karijeru proveo baveći se lancima nabavke, više računovođa nego dizajner.

Kako takav čovek da vodi Epl, firmu koja je patentom zaštitila crtež pravougaonika sa zaobljenim uglovima? To pitanje postavljali su mnogi kada je posle DŽobsove smrti Kuk preuzeo kormilo „jabuke“. Ali, kao toliko puta ranije, i ovog puta je otac firme iz Kupertina bio u pravu. Znajući da ne može naći sličnog ili boljeg od sebe (ili ne želeći da ga takav bolji nasledi) DŽobs je izabrao čoveka koji ni po čemu nije vizionar, ali je po svemu biznismen. Od kompanije vredne 264 milijarde dolara, za sedam godina je napravio kompaniju vrednu 1.000 milijardi.

NJegov uspeh je nesporan. Ali, i sa tolikim novcem, Kuk ostaje samo čovek koji pravi pare. Zato danas, kada globalni mediji slave Eplov uspeh, ma koliko to bio podvig Tima Kuka, na naslovnim stranama je slika Stiva DŽobsa.

Tim Kuk je rođen u Alabami u porodici radnika u brodogradilištu i kućne pomoćnice. Diplomirao je industrijski inženjering, radio u IBM-u i Kompaku pre nego što je 1998. prešao u Epl. Bavi se fitnesom i planinarenjem. Tri godine pošto je stao na čelo Epla, javno je obelodanio svoju homoseksualnu orijentaciju. Dve godine pre DŽobsove smrti, Kuk je ponudio da mu donira svoju jetru za transplantaciju, ali je DŽobs to odbio.