Vilijam Šatner: Kapetan Kirk ponovo među zvezdama 1Foto: EPA-EFE/DAN PELED AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

„Znate, u mojim godinama, konstantno ste svesni smrtnosti. U svakom trenutku možete da pomislite: O, malo mi se vrti u glavi. Da li umirem?“, rekao je Vilijam Šatner i doneo odluku da u devedesetoj godini života krene na putovanje – i to baš u svemir.

Vilijam Šatner je kanadski glumac rođen 22. marta 1931. godine u Montrealu. U rodnom gradu je počeo glumačku karijeru u radio-dramama za kanadski javni servis i pozorište. Krajem pedesetih prošlog veka odlazi u SAD, a prvu veću ulogu imao je 1958. u filmu „Braća Karamazovi“, uz Jula Brinera.

Glumio je u više od 90 serija i filmova, dobitnik je „Zlatnog globusa“ i EMI nagrade, ali je najupamćeniji ostao po ulozi kapetana Kirka u „Zvezdanim stazama“. Šatner je odlučio da je vreme da se, nakon TV uloge kapetana svemirskog broda, vine u zvezde u stvarnom životu i to kao njihov najstariji posetilac.

Kompanija „Blu Oridžin“, u vlasništvu milijardera Džefa Bezosa, potvrdila je da će se Šatner naći na letu svemirskom letelicom „Nju Šepard“ 12. oktobra. Kako „Blu Oridžin“ navodi, sa Šatnerom će leteti Odri Pauers, potpredsednica letačkih operacija i još dva putnika.

Ovo će biti drugi let ove kompanije do same ivice svemira, na oko 100 kilometara od površine Zemlje, a predviđeno je da traje oko desetak minuta.

„Slušao sam o svemiru mnogo puta do sada. Sada imam priliku da ga i sam posetim. Kakvo čudo“, rekao je Šatner. Osim svemira, Šatnerova ljubav je muzika, preciznije – bluz. Iako mnogi možda ne znaju, on se muzikom bavi oko 50 godina, a iza sebe ima desetak studijskih i živih albuma.

Šatner je uspeo da zaintrigira javnost i ovog leta, nakon što je popularni kanal RT Amerika najavio da će upravo on dobiti termin za svoju emisiju „Ne razumem“.

Američke obaveštajne službe okarakterisale su ovu televiziju kao „rusku državnu propagandnu mašinu“, a kanal je registrovan kao „strani agent“ kod savezne vlade. Šatner se ovim povodom oglasio na svom Tviter nalogu, rekavši da emisija nije napravljena specijalno za Russia today mrežu.

„Napravio sam TV program i oni su kupili prava na distribuciju“, objasnio je, dodavši da nema nameru da postane portparol ruske vlade. Emisija je debitovala u julu ove godine, usred pažnje javnosti usmerene ka NLO i svemirskim putovanjima. „Napisao sam kratku priču u kojoj ljudi odlete u svemir, a 500 godina nakon putovanja zaborave kuda idu. Sećamo li se šta se desilo pre 100 godina? A pre 2000?“, rekao je. Otac je troje dece i deka četvoro unučadi.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.