Zlatko Hasanbegovic_foto wikipedia Toni BitunjacFoto: wikipedia/ Toni Bitunjac

„Nisam i neću da se vakcinišem, a ne želim ni da se testiram. Moje je pravo da imam virus“, izjavio je zastupnik Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović, reagujući na najavu da će 15. novembra na snagu stupiti nove mere o obaveznim kovid potvrdama, što znači da u hrvatski Sabor neće moći da uđu poslanici koji nemaju potvrdu.

„Čak i da su sami zastupnici doneli dvotrećinskom većinom takvu odluku, ona bi bila nelegalna, a da nam se brani da ulazimo u Sabor preko administrativne odluke nekakvog Kriznog štaba, potpuno je neprihvatljivo“, izjavio je Hasanbegović, dodajući da će „neko sigurno podneti ustavnu tužbu zbog toga, pa će se oglasiti i Ustavni sud“.

On je rekao i da, dok te mere budu na snazi, njegova noga neće kročiti u Sabor.

„Možda ćemo organizirati alternativni sabor na Duvanjskom polju“, naglasio je za Novi list Hasanbegović.

Zlatko Hasanbegović (Zagreb, 1973) je hrvatski istoričar i političar.

Diplomirao je istoriju, magistrirao istorijske nauke i doktorirao u oblasti humanističkih nauka na Univerzitetu u Zagrebu, a posebno je stručan u oblasti hrvatske moderne i svetske istorije.

Hasanbegović je radio kao naučni saradnik na Institutu društvenih nauka Ivo Pilar.

Bio je urednik časopisa Pilar i član izvršnog odbora Medžlisa islamske zajednica Zagreba.

Najpoznatiji je po tome što je u vladi Tihomira Oreškovića bio ministar kulture tokom nekoliko meseci 2016. godine, što je izazvalo brojne kontroverze.

Već sama kandidatura Hasanbegovića za ministra kulture izazvala je burne proteste u javnosti zbog njegovih ranijih izjava o antifašizmu koji je okarakterisao kao floskulu koja ne može da bude temelj hrvatskog Ustava.

Deo kulturnih radnika izrazio je nezadovoljstvo uglavnom zbog njegovih komentara o antifašizmu, kao i zbog manjka iskustva u kulturnim delatnostima.

Hasanbegoviću su zamerali i što „prezire aktiviste koji hodaju na Prajdu“, a na demonstracijama u Zagrebu dovikivali su mu da je „Gebels“.

Jedan od prvih Hasanbegovićevih poteza na mestu ministra bio je da objavi kako nema potrebe za nastavkom vladinog finansiranja neprofitnih medija i da raspusti Stručni odbor za neprofitne medije.

Zbog toga je grupa kulturnih radnika pod nazivom „Kulturnjaci 2016“ pokrenula peticiju kojom se tražila njegova smena. Padom vlade Tihomira Oreškovića završio je i njegov ministarski mandat.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) isključila je 2017. godine Hasanbegovića iz članstva zbog njegove kandidature na nezavisnoj listi za lokalne izbore u Zagrebu.

Oženjen je Lamijom Hasanbegović s kojom ima dva sina.