Zoran Babić: Kralj lapsusa 1Foto: FoNet/ TV FoNet

„Izgubljen je jedan ljudski život. Za mene kao čoveka sasvim dovoljno da više ne obavljam funkciju na kojoj sam zatečen u momentu teške nesreće. Iako sam bio samo saputnik, za mene kao čoveka, to je dovoljan razlog“, naveo je Babić.

Ako je Babić po nečemu poznat to je onda po lapsusima i komičnim izjavama. Čovek koji može „da amputira svoju sujetu“ široj javnosti postao je prepoznatljiv iz perioda dok je bio šef naprednjaka u Narodnoj skupštini. Verovatno najpoznatiji eksces iz tog doba bio je onaj dok se iz skupštinske klupe obraćao, tada, premijeru Vučiću: „Priznaću, izlazio sam nekoliko puta iz ove sale, svi su izlazili, vi, gospodine Vučiću, niste izlazili. Vi ste bili ovde. Ja vam se divim i fizički i mentalno i bilo kako.“ Ne sme se izostaviti i „vazduplohov“, zbog kojeg je mesecima bio predmet podsmeha.

Onaj do čijeg mišljenja Babić najviše drži ipak je imao razumevanja za njegove ispade. „Jedina zamerka Babiću, to su ti lapsusi koje pravi, jer možda čovek i ne zna. Ali on uči, obrazuje se, to nije nikakav problem“, rekao je Vučić jednom prilikom.

Zoran Babić je u politiku ušao kroz Srpsku radikalnu stranku, ali je na vreme, kao prvoborac, promenio stranu. Od 2012. do 2016. godine platu je zarađivao kao poslanik u skupštini. U maju 2017. godine bio je imenovan za v. d. direktora Koridora. U septembru 2013. bio je izabran za predsednika Vaterpolo saveza Srbije, ali je onda Vučić dva meseca kasnije odlučio da se stranački funkcioneri povuku sa sportskih funkcija.

Rođen je 1971. godine u Vrnjačkoj Banji. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu, a do ulaska u politiku je radio u više preduzeća, uglavnom kao direktor. Iz dva braka ima troje dece. Kako je rekao pošto je dao ostavku „predsedniku, stranci i Srbiji stoji na raspolaganju“.