Barselona

Katalonski lider podršku budžetu uslovljava referendumom

Katalonski lider Kim Tora je rekao da je pokušaj španske vlade da usvoji budžet osuđen na propast ako ne budu prihvaćeni zahtevi katalonskih separatista da se održi referendum o nezavisnosti tog španskog regiona.

Kataloniju potresaju novi protesti

Demonstranti koji podržavaju nezavisnost danas su blokirali puteve širom Katalonije zbog toga što su španski ministri održali sastanak kabineta u Barseloni, gde su izbili i sukobi sa policijom, a više ljudi je uhapšeno.

Voz iskočio iz šina kod Barselone, jedna osoba poginula

U železničkoj nesreći kod Barselone jedna osoba je poginula, a četrdesetak putnika je povređeno kada je putnički voz jutros iskočio iz šina zbog klizišta, javlja AP pozivajući se na lokalne vlasti.

Pućdemon osnovao novu stranku

Godinu dana od izglasavanja otcepljenja Katalonije od Španije, koje nije zaživelo, bivši katalonski predsednik Karles Pućdemon je u subotu osnovao novu stranku u okviru novog pokušaja da iz svoje baze u Belgiji okupi separatiste.

Sagrada familija konačno dobija dozvolu za izgradnju

Nakon više od veka od kako je položen kamen temeljac i 92 godine pošto je njenog čuvenog arhitektu Antonija Gaudija usmrtio tramvaj, velelepna crkva Sagrada familija u Barseloni će sada konačno dobiti dokumenta neophodna za izgradnju.

Preminula Monserat Kabalje

Legenadarna španska operska pevačica Monserat Kabalje preminula je danas u 85. godini u svojoj kući u Barseloni, prenosi RTCG.

Polovina Katalonaca ne podržava otcepljenje

Španska vlada optužila je predsednika Katalonije Kima Toru da „ohrabruje radikale“ nakon masovnih protesta kojima je u ponedeljak obeležena prva godišnjica jednostranog referenduma za nezavisnost, a koji su okončani kada su jedinice interventne policije krenule na demonstrante ispred katalonskog parlamenta.

Desetine hiljada građana na godišnjici referenduma u Kataloniji

Desetine hiljada građana Katalonije okupili su se danas u centru Barselone na obeležavanju prve godišnjice referenduma o nezavsnosti, dok su neki od demonstranta kratko pokušali da blokiraju puteve i pruge u ovom severoistočnom španskom regionu, prenosi RSE.

PrvaPoslednja