Istanbul

Kad su lađe išle preko brda 2

Kad su lađe išle preko brda

Padale su nad Stambolom neke jake kiše, ali od posete džamiji Mehmeda II, Fatiha, Osvajača ne odustajemo. Put vodi kroz Saračhan park, pored spomenika koji mu je podignut 1953, na 500. godišnjicu pada Carigrada.

Istanbulski derbi: Eksplozija na raskršću svetova 7

Istanbulski derbi: Eksplozija na raskršću svetova

Istanbul. Prestonica tri velika carstva. Surov i topao. Kolorit koji prožima istorijske epohe, duh orijenta i građanskog. Tačka na kojoj Bosfor grli dva kontinenta i spaja u jedinstveni miks kontrasta. Mesto gde se ona Lenjinova o religiji odnosi na fudbal. Vlasnik veličanstvenog derbija između Galatasaraja i Fenerbahčea.

Grčki protesti u Kongresu SAD 11

Grčki protesti u Kongresu SAD

Posle dekreta kojim je predsednik Turske Redžep Taip Erdogan 10. jula po drugi put Svetu Sofiju, nekadašnju najveću crkvu hrišćanskog istoka, a potom džamiju i muzej, proglasio za islamsku bogomolju, ona je u četvrtak zvanično prešla u nadležnost turske Direkcije za verska pitanja – Dijaneta.

Turski sud sutra odlučuje da li će Aja Sofija ponovo biti džamija 12

Turski sud sutra odlučuje da li će Aja Sofija ponovo biti džamija

Aja Sofija, građevina iz Šestog veka, tema je rasprave nacionalista, konzervativaca i verskih grupa u Turskoj koje vrše pritisak da se ona opet pretvori u džamiju, i onih koji veruju da bi ona, kao deo zaštićene, svetske baštine na listi UNESKA trebala da ostane muzej koji ističe status Istanbula kao mosta izmedju kontinenata i kultura.

Stanovnici Istanbula zaboravili na "mere" 13

Stanovnici Istanbula zaboravili na „mere“

Stanovnici Istanbula su prvog vikenda bez policijskog časa pohrlili na gradske obale i u parkove bez maski i držanja distance, što je izazvalo kritiku ministra zdravlja koji je upozorio da pandemija kovid 19 i dalje predstavlja pretnju.

PrvaPoslednja