Kartum

Dogovor u Sudanu, trogodišnja tranzicija

Sudanska vojska je danas saopštila da je s predstavnicima opozicije dogovorila trogodišnji tranzicioni period tokom kog će biti izvršene pripreme za predaju vlasti civilima.

Sudanci traže lustraciju

Organizatori masovnih protesta u Sudanu kažu da žele potpuno uklanjanje „duboke države“ koja je ostala iza svrgnutog lidera Omara al Bašira, a demonstranti tvrde da su bili primorani da blokiraju navodni pokušaj razbijanja njihovog skupa ispred ministarstva odbrane u glavnom gradu Kartumu…

Sukobi uzdrmali vlast u Sudanu

U sukobima demonstranata i pripadnika oružane milicije koja je odana sudanskom predsedniku Omaru al Baširu u centru Kartuma juče je ubijeno dvoje ljudi, dok je više njih ranjeno, deo i kritično, saopštile su grupacije civilnog društva koje predvodi medicinsko osoblje.

U Sudanu privedeno skoro 2.500 demonstranata

Sudansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je 2.496 demonstranata uhapšeno u subotu na protestima širom zemlje protiv vlasti predsednika Omara el Bešira.

Bahrein i Sudan prekinuli odnose s Teheranom

Bahrein i Sudan prekinuli odnose s Teheranom

Bahrein i Sudan su juče saopštili da prekidaju diplomatske odnose sa Iranom, sledeći primer Saudijske Arabije, koja je takvu inicijativu sprovela u nedelju i dala iranskim diplomatama dva dana da napuste zemlju. Ujedinjeni Arapski Emirati su najavili smanjenje svoje diplomatske misije u Teheranu i smanjenje broja iranskih diplomata akreditovanih u Abu Dabiju.

Napadnute i ambasade Britanije i Nemačke

Napadnute i ambasade Britanije i Nemačke

Desetine hiljada muslimana demonstriralo je juče širom Bliskog istoka i Azije zbog emitovanja filma „Nevinost muslimana“ proizvedenog u SAD, koji se smatra antiislamskim.


Sudan krenuo stopama Tunisa i Egipta

Sudan krenuo stopama Tunisa i Egipta

Sudanske snage bezbednosti pretukle su i uhapsile desetine demonstranata na antivladinom skupu u centru Kartuma. Očevici tvrde da je oko 500 pripadnika policije palicama napalo demonstrante ubrzo pošto je skup počeo na Trgu Abu Džanzir u Kartumu. Tokom kratkotrajnog protesta, kako javljaju zapadne agencije, demonstranti su tražili odlazak sudanskog predsednika Omara el Bešira sa vlasti.


Sudan na ivici građanskog rata

Sudan na ivici građanskog rata

Deset svetskih humanitarnih organizacija upozorilo je da je mirovni sporazum u Sudanu koji je stupio na snagu 2005. ozbiljno doveden u pitanje i apelovalo je na svet da spreči obnavljanje sukoba. Prema mišljenju pripadnika tih agencija, hronično siromaštvo predstavlja okidač za političke tenzije, koje su naročito izražene na jugu te afričke države gde su smeštene najveće rezerve nafte, i mogu prerasti u rat.

I posle rata rat

I posle rata rat

Najduži rat u Africi je okončan i bilo je očekivano da će se iz toga iznedriti jedna nova, mirnija zemlja. Međutim, na prostoru južnog Sudana ima malo škola i puteva, a ljudi žive u strahu od otmica i smrti. Humanitarna katastrofa južnog Sudana uskoro bi mogla da baci u zasenak tešku situaciju u susednom Darfuru.

Pristalice Bašira okupirale ulice Kartuma

Pristalice Bašira okupirale ulice Kartuma

Međunarodni krivični sud u Hagu juče je i zvanično izdao nalog za hapšenje sudanskog predsednika Omara al Bašira na osnovu optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u sudanskoj oblasti Darfur. Tročlani panel sudija je, međutim, zbog nedostatka dokaza za sada odbacio optužbe protiv Bašira za genocid.

PrvaPoslednja