Sremski Karlovci

Trivan: Trebaju nam posvećenost i kompetencije civilnog društva 1

Trivan: Trebaju nam posvećenost i kompetencije civilnog društva

U Svečanoj sali Gimnazije u Sremskim Karlovcima, danas je u organizaciji Ministarstava za zaštitu životne sredine održan sastanak ministara Gorana Trivana sa predstavnicima organizacija civilnog društva koje se angažuju u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji.

Vojvođanska "Putinka" čeka Putina 2

Vojvođanska „Putinka“ čeka Putina

Na Banstolu, na raskrsnici puteva Beograd-Novi Sad i drumova ka Irigu i Čortanovcima, niče lepa crkva u ruskom stilu, koju je narod iz milošte prozvao „Putinka“ po ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Feministička etika brige i odgovornosti 3

Feministička etika brige i odgovornosti

Kada institucionalni pravni sistem ne zadovolji pravdu, i žrtve rata ostaju žrtve i u miru, u kome se nasilje nastavlja, onda civilno društvo preuzima odgovornost stvarajući alternativne pristupe pravdi.

Završni koncert Rok kampa za devojčice 1. jula 4

Završni koncert Rok kampa za devojčice 1. jula

Završni koncert druge generacije Rok kampa za devojčice održaće se u nedelju, 1. jula, sa početkom u 13 časova na otvorenoj bini Ekološkog centra Radulovački, Mitropolita Stanimirovića 5, Sremski Karlovci.

Šušnjar: "Bliži smo istini ukoliko smo bliži jedni drugima"

Šušnjar: "Bliži smo istini ukoliko smo bliži jedni drugima"

„Važno je da se tolerancija gradi tako da se uspostavi kao princip života, kako kod većinskog naroda, koji je odgovoran za status nacionalnih zajednica, tako i kod manjinskih zajednica. Nivo kulture i civilizovanosti većinskog naroda u jednoj sredini, ogleda se upravo u položaju nacionalnih zajednica koje žive sa njim“, rekao je juče predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić na otvaranju međunarodne konferencije „Verska tolerancija u Dunavskom regionu“ na Fakultetu za menadžment u Sremskim Karlovcima.

"Verska tolerancija u Dunavskom regionu"

"Verska tolerancija u Dunavskom regionu"

Fondacija „Plavi Dunav“ organizuje pod pokroviteljstvom Vlade AP Vojvodine Međunarodnu konferenciju „Verska tolerancija u Dunavskom regionu“ u Sremskim Karlovcima u ponedeljak, 1. juna 2015. godine. Konferencija će biti održana na Fakultetu za menadžment, Njegoševa 1a, od 9.30 sati.


Mladi muzičari oduševili Karlovčane

Mladi muzičari oduševili Karlovčane

Mladi muzičari iz Požarevca su svojim nastupom oduševili publiku u sali čuvene Karlovačke gimnazije. Naime, povodom njihovog uspešnog učešća na proslavi Dana oslobođenja grada Požarevca – 15. oktobra 2011. godine, gradonačelnik Miodrag Milosavljević je nagradio Veliki ansambl muzičke škole „Stevan Mokranjac“, sa dirigentom Snežanom Milovanović na čelu, izletom u Sremske Karlovce.


Zaštita kulturnog i prirodnog nasleđa

Zaštita kulturnog i prirodnog nasleđa

Centralna manifestacija Dana evropske baštine biće odražana u subotu u Sremskim Karlovcima. Domaćini manifestacije su ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković i predsednik opštine Sremski Karlovci Milenko Filipović. Kroz ovogodišnju temu, „Riznica nasleđa Evrope – integrativna zaštita kulturnog i prirodnog nasleđa“, lokalne zajednice u sopstvenim riznicama kulturne i prirodne baštine prepoznaju potencijal za uspostavljanje kulturnih predela kao turističkih destinacija u širem evropskom kontekstu.

Zlatni preseci srpske poezije

Zlatni preseci srpske poezije

Najveća pesnička manifestacija u zemlji i okruženju, jubilarno 40. Brankovo kolo održaće se od 9. do 19. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu, najavili su organizatori ove smotre. Besedom o Branku Radičeviću, Brankovo kolo otvoriće ugledni pesnik i akademik Milosav Tešić. a centralni tok manifestacije biće posvećen srpskoj poeziji 20. veka. Tako će u sklopu Teatra poezije Brankovog kola, u devet nastavaka, iz dana u dan, biti predstavljena antologija: 100 srpskih pesnika dvadesetog stoleća.

Novi Brankovi laureati

Novi Brankovi laureati

Žiri Brankovog kola za prestižnu nagradu „Stražilovo“ u sastavu: Ivan Lalović, predsednik, Stela Manasijević i Mićo Savanović, na završnoj sednici, 15. avgusta, doneo je jednoglasnu odluku da nagrada „Stražilovo“ za 2011. godinu ravnopravno pripadne Željku Pržulju za knjigu poezije „PTSP sindrom“, Dušanu Kresoviću za zbirku pesama „Međurečje i morski povetarci“ i Ivanu Despotoviću za knjigu poezije „Prekoračenja“.

Ministri pravde Srbije, BiH i Hrvatske o slučaju Paravinja

Ministri pravde Srbije, BiH i Hrvatske o slučaju Paravinja

Ministri pravde Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine dogovorili su se juče da prošire saradnju kako bi se ubuduće sprečili slučajevi poput Dragana Paravinje koji je optužen za više silovanja u sve tri države. Ministri su novinarima nakon sastanka u Sremskim Karlovcima kazali da će se već sledeće sedmice sastati ekspertske grupe koje će raditi na proširivanju postojećih sporazuma tri zemlje o međusobnom izručenju državljana Srbije, BiH i Hrvatske.


Šansa za započinjanje sopstvenog biznisa

Šansa za započinjanje sopstvenog biznisa

Mladi u Sremskim Karlovcima imaju priliku da započnu sopstveni biznis ili da unaprede postojeći kojim se već bave u okviru programa „Planiranje i reagovanje u vanrednim situacijama i jačanje ekonomske sigurnosti (PPES)“ Američke agencije za internacionalni razvoj (USAID) koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije i lokalnim samoupravama.

Uskoro program masovne stanogradnje

Uskoro program masovne stanogradnje

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić najavio je juče da će Vlada Srbije do kraja nedelje predstaviti program masovne stanogradnje, koji će građanima omogućiti jeftiniju kupovinu stanova.

Otvoren pogon za solarne panele

Otvoren pogon za solarne panele

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj dr Dragoslav Petrović, otvorio je juče novi poslovni objekat preduzeća „KM mont“ za proizvodnju solarnih panela po novoj tehnologiji i sistema za pripremu tople vode u kućnim i kolektivnim instalacijama.

Druženje i učenje dece iz dijaspore

Druženje i učenje dece iz dijaspore

Kreativni klub Educo u Sremskim Karlovcima po dvanaesti put je organizovala Letnju školu srpskoga jezika, običaja i kulture Sremski Karlovci 2008. koja se završava danas u ambijentalnim prostorima Sremskih Karlovaca.
Školu je pohađalo više od 30 polaznika, dece srednjoškolskog uzrasta iz Austrije, Velike Britanije, Rumunije, Rusije, Mađarske, SAD, Makedonije i drugih zemalja.

PrvaPoslednja