Corax: Otkad postoji, ova vlast laže - vidi se iz aviona 1Foto: Beta/Milan Obradović

Petu godinu zaredom list Danas i karikaturista Predrag Koraksić Corax svojim čitaocima / fanovima nudi dodatni sadržaj – tzv. Novogodišnji kalendar.

Kako se Danas koncepcijski razlikuje od sličnih medija u Srbiji, tako i ovaj kalendar nudi drugu, neobičnu priču filovanu klasičnim kalendarskim pregledom po mesecima – u dve varijante: zidnu i stonu. Ta, vizuelna priča jednog od najboljih karikaturista u Srbiji (i šire) bolna je za vlast isto toliko koliko je razgaljujuća za poštovaoce ovog autora. A oni su svake godine sve nestrpljiviji. Nakon Godine Vučića, Zlatnog doba, Nove ere iGodine orlova, kalendar za 2022, koji je od 10. decembra 2021. dostupan za sve zainteresovane, naslovljen je kao Godina laži.

Predraga Koraksića Coraxa zamolili smo tim povodom da čitaocima Danasa pojasni odakle i zašto ovakvo obraćanje čitaocima Danasa i poštovaocima njegovog rada.

* Vaš kalendar je postao tradicija koja je i vrlo komercijalna. Kako se stiglo do toga?

– Ideja je nastala spontano, nije to nikakva misterija. Ranije je to bio samo jedan crtež koji se u malo većem formatu objavljivao u novinama, a sada smo se, pre par godina, dosetili da napravimo kalendar koji će se prodavati. Svake godine imali smo promociju, koje ove godine verovatno neće biti zbog mog zdravlja.

Što se tiče kalendara, sve su to moje ideje koje sam prikupio i zbog silnih laži koje su karakteristične ne samo za ovu godinu nazvao sam ga Godina laži. Ali karikature nisam uspeo da napravim u tom kontekstu, da se vidi ogoljena laž. Napravio sam 12 karikatura, za svaki mesec, i naravno naslovnu, gde se glavni urednik Danasa Draža bori sa ovim bizonom. Uglavnom se odnose na likove na našoj medijskoj sceni koji su sinonimi za laž.

* Koji vam je mesec najdraži?

– Najdraža mi je karikatura za jun, gde sam nacrtao Vesića koji je posekao gomilu drveća, a tako i njegova glava izgleda, kao panj.

* Vaš kalendar nosi naziv „Godina laži“. Možete li da izdvojite tri najveće laži u 2021, koje su obeležile aktuelnu vlast?

– Nisam stigao da u kalendar unesem dešavanja sa ovih aktuelnih protesta protiv Rio Tinta. Najveća laž se baš sada kotrlja, to je ta laž da je prethodna garnitura koja je vladala pre SNS, kriva za ovu priču o Rio Tintu. Nikakav ugovor nije napravljen sa Rio Tintom u to vreme, glavni ugovor je napravio Vučić. Njegova miljenica Brnabić je u Londonu lobirala za tu kompaniju, postoje snimci. S jedne strane pritiska ih taj ugovor, a s druge strane ove blokade. Videćemo šta će Vučić da uradi povodom toga, verovatno će morati da laže – što je normalno.

Ne mogu sada da se setim svih laži, ali otkad ova vlast postoji, oni lažu. Vidi se iz aviona.

* Vašim karikaturama u kalendaru većim delom držite se „tajminga“. Jesu li to vaše „lepe“ želje ili samo kontekstualizovanje situacije?

– Ranije smo se vezivali za godišnja doba, a sad je izgleda svako godišnje doba obeleženo lažima vlasti.

* U međuvremenu, od „zidnog“ stiglo se do „stonog“ kalendara. Koja forma je vama vizuelnija?

– Stoni kalendar se bolje prodaje, zgodniji je za transport i za upotrebu i kompaktniji. Za zidni kalendar ipak morate da nađete zgodno mesto da ga obesite, a stoni može da stoji bilo gde – na stočiću, pored kreveta, u trpezariji, svugde.

Kalendar možete poručiti putem ovog linka ili potraži na javećim prodajnim mestima štampe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.