Umro Slobodan Mićić 1Foto: Pixabay/ Lily

Poznati turistički vodič i putopisni novinar Slobodan Mićić preminuo je danas, u 76. godini, nakon duge i teške bolesti.

Karijeru turističkog vodiča Mićić je počeo u SFRJ, najpre u slovenačkoj agenciji „Kompas“, a zatim u „Putniku“. Osnovao je prvu privatnu turističku agenciju u Srbiji „Kontiki“. Gledaocima širom Srbije i nekadašnje Jugoslavije bio je poznat po putopisnim emisijama „Svet na dlanu“, koje je  radio sa suprugom Marijom Škiljaicom Mićić.

„Marija piše, a ja sam Džon Vejn. Pojavim se na licu mesta i improvizujem. Uzmem mikrofon i govorim o onome što vidim, bez ikakve pripreme. Ili razgovaram sa ljudima koje srećem u običnom životu, na pijacama, u gradovima…

To je sve moja improvizacija u kontaktu sa ljudima, i gledaoci kažu da mi to ide dobro. Tako smo nas dvoje napravili sklop dobre saradnje i zato su naše emisije popularne i gledane. Takođe, mi se trudimo da iz svake zemlje, bila ona bogata ili siromašna, prenesemo samo ono što je lepo, interesantno i očaravajuće, i po tome se razlikujemo od ostalih“, govorio je za portal turistički svet Mićić. Obišao je ceo svet, više od 180 država i govorio je za sebe da je srećnik koji je hobi pretvorio u posao.

Gledaoce i turiste odveo je u najudaljenije kutke planete – od Ugande do Galapagosa, od Fidžija do Islanda, čiji je bio počasni konzul. Upoznao nas je sa čudnom hranom, ukusima i običajima i čini se da je uživao gde god da se našao.

Najčešće se vraćao u Grčku i Indoneziju. Turskoj je među prvima predvideo turistički bum, u Egiptu su ga turistički radnici zvali Abu Sloba, „Ja sam znao da organizujem putovanje, ujedno da ga vodim i proširujem spontano na licu mesta. Tako s kontinenta na kontinent i obiđoh ceo svet“, izjavio je jednom Mićić, koji je poslednje godine posvetio turističkoj promociji Srbije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Umro Slobodan Mićić”

  1. Gospodjo Marija, izvolite naci, Natasa i Vi, u ovih nekoliko redova, izraze moga najiskrenijeg saucesca u Vasem velikom bolu! Neka dragi Bog ucini da plemenita dusa Slobodanova pociva u vecnom miru!

    S dubokim postovanjem,
    Dragan Milenkovic, Raska

    • Možda ste mogli koju reč i o Službi koja je imala malu ulogu u životu ovog velikog čoveka….

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.