Ahmeti i Haradinaj "vezuju ruke" Tačiju 1Foto: EPA-EFE MALTON DIBRA

Ukoliko vlast bude spremna da glasa za našu rezoluciju, mi smo spremni da budemo deo državne delegacije za pregovore sa Srbijom. U tom slučaju, Špend Ahmeti bio bi kopredsednik kosovske delegacije u dijalogu sa Srbijom, kažu za Danas nezvanično izvori iz Socijaldemokratske partije Kosova, komentarišući mogućnost da Ahmeti, predsednik te stranke i gradonačelnik Prištine, bude deo novog tima Kosova za pregovore u Briselu.

Naši izvori objašnjavaju da predlog socijaldemokrata „predviđa sadašnji teritorijalni integritet i suverenitet Republike Kosovo“.

„Politička platforma za dijalog treba da bude napravljena u roku od 30 dana, nakon glasanja za našu rezoluciju, odnosno formiranja državnog tima za dijalog sa Srbijom“, ističu naši sagovornici.

Prištinski mediji prethodno su preneli da će Ahmeti, zajedno sa Fatmirom Ljimajem predvoditi Prištine u pregovorima sa Beogradom. Ukoliko se takav scenario obistini, kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju biće „zavezane ruke“ da pregovara o eventualnom razgraničenju sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, i time bi kosovski premijer stekao dodatne „političke poene“ u unutrašnjem sukobu sa Tačijem.

Pored nedoumica u vezi sa nastavkom briselskih pregovora, nastavljaju se i tenzije izazvane najavama da će 14. decembra Kosovske bezbednosne snage biti transformirane u vojsku. Kako je preneo portal Sputnjik, Moskva smatra da bi to moglo dovesti do ozbiljnih posledica za bezbednost Balkana. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navelo je da bi „takav korak bio direktno i najgrublje kršenje Rezolucije 1244“ i „još jedan destabilizujući i provokacioni korak posle uvođenja taksi od sto odsto na robu iz Srbije i BiH“.

Za razliku od Rusije, albanski premijer Edi Rama konstatovao je da je Kosovo uvelo takse jer je „Srbija prekršila ugovor CEFTA, na šta ste Kosovo žalilo, ali nije bilo reakcija s druge strane“. On je to kazao nakon susreta u Zagrebu sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. Reagujući na Ramine izjave, premijerka Srbije Ana Brnabić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije navela da je „mislila da je albanski premijer odgovoran, ali da se, nažalost, prevarila“.

– Ako se Priština žalila, pokažite nam tu žalbu. Ovo je crno ili belo, ne postoji siva zona, kazala je ona, ističući da je „Cefta sporazum jasan i nedvosmislen i da postoji zvanični formalni proces žalbe“, javio je RTS.

Kineski ambasador u Srbiji Li Mančang izjavio je juče da ne očekuje da će doći do oružanog sukoba na Kosovu. „Neće biti rata, zašto da se suprotstavljamo kada možemo da sednemo za sto i da razgovaramo? Kineska spoljna politika zalaže se za miroljubivo rešenje“, poručio je on u razgovoru sa beogradskim studentima, preneo je Radio KiM na svom portalu.

Povodom zahteva predsednika Opštine Južna Mitrovica Agima Bahtirija za „ujedinjenje Mitrovice“, premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da jedna opština ne može doneti odluku o sudbini druge. Odgovarajući na novinarsko pitanje o inicijativi gradonačelnika Južne Mitrovice za „ujedinjenje grada“, Haradinaj je rekao da je „to odluka koju je podržao samo jedan organ, tako da Bahtiri i Južna Mitrovica nemaju pravo ni na kakvu odluku o bilo kojoj drugoj opštini, bez obzira na sve“, prenosi portal KoSSev.

Gubici od 42 miliona evra

Prema tvrdnjama Ane Brnabić, „Srbija mesečno gubi oko 42 miliona evra“ zbog taksi koje je nametnula Priština. Ona je precizirala da je o gubicima informisan Cefta sekretarijat i EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari