Ardita Sinani: Preševu važna podrška Beograda, ali i suseda 1Foto: Ardita Sinani

Uprkos činjenici da je na poslednjim lokalnim izborima Alternativa za promene Šćiprima Arifija osvojila većinu mandata (14), ona će u novoj vlasti u opštini Preševo biti u opoziciji.

Arifi, koji je smatran glavnim „Vučićevim favoritom“, tako je posle dva predsednička mandata ostao bez vlasti. Novu koalicionu većinu čine Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija, Demokratska partija Albanaca Ragmija Mustafe, Pokret za reforme Sami Salihua i Demokratska unija Albanaca. Na osnovu koalicionog sporazuma funkciju predsednice opštine obavljaće u prve dve godine Ardita Sinani, predsednica opštinskog odbora PDD, da bi potom mandat ustupila Ragmiju Mustafi (DPA), koji je ranije bio čelnik preševske opštine. Predsednik lokalnog parlamenta je Sami Salihu (PR).

U vreme vršenja vlasti stranke Šćiprima Arifija, lokalne institucije bile su potpuno zatvorene za medije, a pogotovu srpske. Arifi je odbijao svaki kontakt sa srpskim novinarima. Promenom vlasti uočljive su promene i na ovom polju.

– Naš prioritetni zadatak je da saradnju sa Nacionalnim savetom Albanaca i narodnim poslanikom u Skupštini Srbije (Šaip Kamberi, prim. nov.) učinimo dinamičnijom i da uspostavimo potpuno jedinstvo političkih stavova vezano za položaj albanske nacionalne zajednice u Preševskoj dolini – navodi Ardita Sinani u razgovoru za Danas, priznajući da je ovo prva izjava koji daje jednom srpskom nacionalnom mediju. U tom kontekstu sagovornica navodi da je to prvi korak kako bi se ponovo inicirao dijalog sa vlastima u Beogradu vezano za „Plan 7 tačaka“ o poboljšanju statusa Albanaca u tri opštine juga Srbije.

Upitana kako gleda na regionalnu saradnju sa vlastima u Prištini i Tirani, ali i sa aktuelnom vlašću u Beogradu koja je i nadležna da najviše pomaže ovom nerazvijenom regionu, Sinani odgovara:

„Naš cilj jeste da kao nova vlast uspostavimo što bolju saradnju sa vlastima u Tirani i Prištini. Naša prethodna iskustva govore da njihova ministarstva mogu da nam pruže finansijsku i stručnu pomoć u rešavanju nagomilanih socioekonomskih problema sa kojima se godinama suočavamo. Ni u kom slučaju ne zanemarujemo i saradnju sa Vladom Srbije i Koordinacionim telom za jug Srbije koji su i do sada finansirali više projekata u oblasti infrastrukture i u Preševu i Bujanovcu.“

Kao ključne probleme koje je nova vlast nasledila predsednica Sinani navodi lošu situaciju u vodosnabdevanju koja bi trebala da se reši ove godine uz donaciju norveške vlade, kao i bolju organizovanost odnošenja otpada iz grada kao i otvaranje reciklažnih centara. Za nju je važno i dalje usavršavanje elektronske administracije kako bi se ona učinila potpuno transparentnom i otvorenom za građane, čime bi se dodatno smanjio nivo korupcije.

– Bez podrške iz Beograda, ali i naših suseda mi ovde ma koliko da smo sposobni nećemo moći da rešavamo višegodišnju ekonomsku stagnaciju koja da nije dijaspore i njenih novčanih davanja odavno ovu opštinu učinila potpuno siromašnom – poručuje naša sagovornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari