Bagarić: Nasilje nad neistomišljenicima je fašizam (VIDEO, FOTO) 1Foto: G. Nonin

Zbog napada na studente, organizatore protesta i građanske aktiviste prošlog vikenda u Novom Sadu, u kojim su pretučena trojica studenata, ovonedeljni protestni skup „1 od 5 miliona“ u Novom Sadu je u celosti posvećen upravo borbi protiv nasilja. 

Na skupu su na temu nasilja govorili nekadašnja rektorka Univerziteta u Novom Sadu Fuada Stanković i profesorka Beogradskog univerziteta Biljana Stojković, kao i studenti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dejan Bagarić i Ana Mirkajlović, dok je moderator skupa bio Brajan Brković, takođe student i jedan od organizatora protesta „1 od 5 miliona“ u Novom Sadu. Građani su u znak podrške studentima i u znak neodobravanja nasilja podizali letke na kojima je pisalo „STOP nasilju!“

Bagarić: Nasilje nad neistomišljenicima je fašizam (VIDEO, FOTO) 2
Foto: S. O.

Neposredno pre početka govora, uz zastavu „Novi Sad slobodan grad“ i zastave Republike Srbije, bila je uočljiva i crvena zastava sa belim dvoglavim orlom – zastava Nemanjića, ali je na zahtev organizatora protesta uklonjena.

Bagarić: Nasilje nad neistomišljenicima je fašizam (VIDEO, FOTO) 3
Foto: S. O.

Bivša rektorka Univerziteta u Novom Sadu Fuada Stanković je istakla da za šest decenija od osnivanja UNS-a se ovakvo nasilje u kampusu nije dogodilo. „To se nije dogodilo ni onda kada su članovi univerzitetske zajednice imali veoma suprotstavljene političke stavove. U poslednjih 30 godina smo imali puno dramatičnih događaja koji su se manifestovali i na Univerzitetu, ali niko od studenata nije bivao pretučen. Razmatrala se mogućnost posle 2000-te, zbog bezbednosti, ograđivanja kampusa, ali se od toga odustalo jer je ta otvorenost ka gradu i njegovim stanovnicima ipak najvažnija i nešto najlepše što Novi Sad ima. Razmatrana je, pre 15 godina, i mogućnost uvođenja obezbeđenja noću, ali za to nije bilo para.“, rekla je Stanković i naglasila da je ulazak policije u kampus po aktuelnom Zakonu moguć samo na poziv Rektora.

Po njenim rečima, Rektor Univerziteta ima veliku moć i direktno je odgovoran zajedno sa organima Univerziteta za bezbednost svih članova univerzitetske zajednice, nesmetano odvijanje nastave i svih drugih aktivnosti Univerziteta. Bivša rektorka se na kraju zahvalila svima koji su se uključili u podršku studentima, nastavnicima i saradnicima koji su potpisali peticiju protiv nasilja i građanima i građankama Novog Sada koji su se odazvali protestu protiv nasilja a da ih je bilo „više nego profesora i studenata sa Univerziteta“.

Bagarić: Nasilje nad neistomišljenicima je fašizam (VIDEO, FOTO) 4
Foto: S. O.

Ana Mirkajlović je rekla da je poruka koja je napadom na studente poslata je da niko ko istupi protiv režima nije bezbedan.
“Borba protiv toga ne sme da bude samo ona zakazana, petkom ispred SNP. To mora biti borba svakog od nas, svakog dana. Naša obaveza je da budemo glasni u zajedničkom nepristajanju”, navela je ona.

– U momentu kada smo svi ugroženi, najvažnija je solidarnost. Vladar ove zemlje je uništio sve institucije, ali je novina da je udario i na univerzitete, rekla je profesorka sa BG univerziteta Biljana Stojković. Volela bih da profesori shvate da posle studenata oni dolaze na red, dodala je ona.

Bagarić: Nasilje nad neistomišljenicima je fašizam (VIDEO, FOTO) 5
Foto: S. O

Student Dejan Bagarić je rekao da žrtve nasilja u ovoj zemlji nemaju mogućnost da istupe u javnom prostoru. “Zato sam ipak odlučio da danas ovde govorim. Problem sve većeg nasilja može da reši samo država. Na nama je da vršimo pritisak na nju”. “Fizičko nasilje nad neistomišljenicima je fašizam. Mi se tome moramo odupreti. Dok još možemo”, poručio je Bagarić.

 

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/862817017415404/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari