Bez prijave za profesora Jovu Bakića 1Jovo Bakić Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Sociolog Jovo Bakić nije dobio prijavu posle razgovora u policiji u petak zbog intervjua datog nedeljniku NIN, iako se o tome spekulisalo u medijima.

Bakić za Danas to potvrđuje i kaže da nema elemenata za prijavu.

– Aleksandar Vučić je to i sam razočarano zaključio kada me je optužio za „igru rečima“- kaže Bakić za naš list.

A hoće li tužilaštvo pokrenuti postupak protiv Bakića zapitao se juče i poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković. On smatra da je Bakić „pozivao na revoluciju i pretnju nekakvim ‘dugim cevima'“.

– Umislio čovek da je mnogo pametan, proglasio sam sebe za nezavisnog intelektualca i misli da mu je to dovoljno da može da ruši institucije sistema i da priziva revoluciju – rekao je Marković i dodao da je Bakić „nova zvezda“ Saveza za Srbiju. On je kazao da Savez za Srbiju „najviše voli tzv. nezavisne stručnjake za sve i svašta“ i nabrojao Rodoljuba Šabića, Sašu Jankovića i sudiju Miodraga Majića, a „sada je došlo Bakićevih pet minuta“, dodao je Marković.

I dok su opozicione stranke uglavnom do juče glasno ćutale o hajci na univerzitetskog profesora, koji ni njih kao ni režim u kritici nimalo ne štedi, Lokalni front iz Kraljeva pokušava da danas (večeras) organizuje tribinu u tom gradu na kojoj bi Bakić govorio. Međutim, Svečana sala Gradske uprave nije im data na korišćenje. U obrazloženju, sa potpisom načelnice Gradske uprave Jelene Bekčić Luković, piše da Uprava nije u mogućnosti da da salu na korišćenje danas od 19 do 21 sati jer se u tom periodu sanira i čisti muški i ženski toalet.

Bakić kaže da će na tribinu svakako otići ako se LF snađe.

– Uzgred, ovakvo obrazloženje oko sale je već stereotipno – kaže Bakić.

Aktivista LF Predrag Voštinić za naš list najavljuje da će tribina sigurno biti održana pa makar ispred zaključane sale.

– Samo nek pokušaju da nam zabrane tribinu. Isto vreme, isto mesto, ne otkazujemo ništa. Ovo je već treće uzastopno odbijanje naših zahteva da održimo javni događaj u tom prostoru i sad sa sigurnošću možemo da tvrdimo da smo „zabranjeni“ u sopstvenom gradu. Od kada smo organizovali tribinu na kojoj je tema bilo nerešeno ubistvo Olivera Ivanovića, više nikad nam nisu dozvolili korišćenje naše sale – kaže Voštinić.

On navodi da o koliko sramnoj odluci se radi, govori i opravdanje iz odluke: „zbog čišćenja i sanacije toaleta“.

– Koji je, tek da pomenemo zaključan već mesecima, a tribine svih drugih organizatora se nesmetano održavaju. Kad je onomad njihov ministar hteo da štrajkuje glađu protiv opozicije, ceo lokalni odbor njihove partije se u atletskim majicama i trenerkama pojavio baš u toj sali, u nedelju, bez ikakve odluke i saglasnosti. Čak i bez pitanja jer u delovodnoj knjizi ne postoji uredno podnet zahtev. To su ti ljudi, što na zvonce ispeglaju trenerke i dotrče da učestvuju u partijskom rijalitiju, a smeta im tribina na kojoj govore univerzitetski profesori. I svi nas pitaju zašto smo iznenađeni jer je trebalo da očekujemo da ne dozvole Jovu Bakiću javno obraćanje, ali mi i nismo iznenađeni nego besni – zaključuje Voštinić.

Osim Bakića na tribini su kao gosti najavljeni i Đokica Jovanović, Slobodan Sadžaković i Vladimir Marović.

Podsetimo, Bakić je izjavu dao u petak u SUP-u Beograd. Bakić je za TV N1 rekao da je motiv policijskog poziva bio taj što je „u Dnevniku RTS zloupotrebljen intervju koji je dao NIN-u“, navodeći da nikada nije tvrdio da je trebalo upasti u zgradu javnog servisa tokom protesta „Jedan od pet miliona“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari