BiEPAG: Status kvo Beograda i Prištine destruktivan 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Ni Kosovu ni Srbiji nisu potrebne nove grandiozne deklaracije i izjave o namerama koje jedino služe vladama za dodvoravanje zapadnim medijatorima, a ne dovode do praktičnih poboljšanja života građana obe zemlje, navodi se u izveštaju Savetodavne grupe za javnu politiku Balkan u Evropi (BiEPAG).

Status kvo je destruktivan, naročito u slučaju Kosova koje je zaglavljeno u nedostatku punog međunarodnog priznanja i jasnih izgleda za pristupanje EU, navodi se u tekstu koji prenosi poratl Juropijan vestern Balkans (EWB).

Uprkos ispunjenim uslovima za viznu liberalizaciju sa EU, građani Kosova jedini su u regionu koji još ne mogu slobodno da putuju u ostatak Evrope. Srbija je takođe zaglavljena, zbog nerešenih odnosa sa Kosovom i fantomskog bola usled pitanja Kosova, što je sprečava da se pridruži EU, a predstavlja i kontinuirani izvor regionalne nestabilnosti i tenzija, dodaje BiEPAG.

Uz trenutnu raspodelu snaga, ne treba očekivati da će bilo koji oblik sveobuhvatnog sporazuma steći dovoljnu podršku u dve države kako bi se pretočio u realnost, ukazuju autori izveštaja.

Propali sporazum predstavljao bi veći korak nazad od nikakvog sporazuma, bilo bi mudrije ukoliko se medijatori EU i SAD u ovom trenutku ne bi fokusirali na sveobuhvatni sporazum. To ne znači da bi dijalog trebalo obustaviti ili zamrznuti.

Umesto toga, ostvarivanje napretka u sprovođenju nekih od brojnih sporazuma zaključenih tokom prethodne decenije predstavljalo bi važan napredak, konstatuju autori izveštaja Florijan Biber, Tena Prelec, Srđan Cvijić, Donika Emini, Nikolaos Cifakis, Marika Đolai, Korina Stratulat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari