Brisel ne komentariše navodni Janšin non-pejper o Zapadnom Balkanu 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Vodeće evropske institucije, Savet EU, Evropska komisija i Služba za spoljne poslove EU (EEAS) nisu želele da komentarišu ili potvrde postojanje non-pejpera koji je Briselu navodno dostavio premijer Slovenije Janez Janša, a u kojem se predlaže prekrajanje granica na Balkanu.

Portparol predsednika Evropskog Saveta Šarla Mišela je, na pitanje briselskog portala EURACTIV da li je u Mišelovu kancelariju, bilo zvaničnim bilo nezvaničnim kanalima stigao takav dokument, odgovorio: „Ne mogu da dam nikakav komentar“.

Evropska komisija i služba EEAS za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, na čijem je čelu Žozep Borel, rekli su da ništa ne znaju o navodnom dokumentu o prekrajanju balkanskih granica.

„EEAS ga nije primio, niti zna bilo šta o njegovom sadržaju mimo onog što su preneli mediji“, rekao je za EURACTIV glavni portparol EU Peter Stano.

Navodni Janšin non-pejper predviđa ujedinjenje Kosova i Albanije, pripajanje delova Republike Srpske Srbiji, a hrvatskih kantona u BiH Hrvatskoj, kao način za rešenje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu i ubrzanje puta ka EU i NATO.

U dokumentu se ocenjuje da su posle raspada Jugoslavije ostala nerešena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata, kao i da je trenutno teško zamisliti evropske perspektive Srbije i Kosova. Članstvo BiH u EU može se u potpunosti isključiti, navedeno je u dokumentu.

Ocenjuje se da je, u međuvremenu, „prazan prostor iskoristila Turska, koja je povećala svoj uticaj u BiH i Severnoj Makedoniji“, kao i da, osim Turske, neki lokalni političari i njihove pristalice „lično imaju koristi od haosa i nefunkcionalnih institucija i da niko nije zadovoljan situacijom u BiH“.

Pojedini analitičari ocenili su da slovenački lideri možda testiraju stepen nezadovoljstva „većih aktera“ situacijom u BiH, ili da je čak reč o probnom balonu kojim u ime tih aktera proveravaju raspoloženje o BiH u Uniji.

Pet evropskih diplomata, koje je kontaktirao portal EURACTIV, reklo je, međutim, da zvanično ništa ne znaju o tom dokumentu „pošto nije prosleđen kroz zvanične kanale“. Prema diplomatskoj praksi, postojanje takvog dokumenta se može u svakom trenutku javno negirati.

„Taj non-pejper nije bio predmet rasprave među zemljama članica. I nije zvanično distribuiran“, rekao je jedan diplomata. Drugi diplomata ocenio je da to liči na „provokativni potez i dezinformaciju“ ali je odbio da špekuliše ko bi mogao da ima interes da širi takve dezinformacije.

Slovenija od 1. jula na pola godine preuzima predsedavanje Savetom EU i u njenom mandatu se na evropskom nivou očekuju konkretniji razgovori o budućnosti Zapadnog Balkana, što najnovijim kontroverzama i špekulacijama daje posebnu težinu.

Slovenačka evroparlamentarka Tanja Fajon, članica evropske poslaničke grupe Socijalista i demokrata i ujedno lider opozicionih Socijalnih demokrata u parlamentu Slovenije, ocenila je da da je „rešenje za Balkan jasna evropska perspektiva, a ne prekrajanje granica“.

Fajon je upozorila da postoje pojedini evropski lideri koji promovišu „remetilačke ideje i nacionalističke tendencije, i koji nediplomatskim potezima ionako zabrinuto stanovništvo opterećuju dodatnim brigama“.

„Bilo kakav ideja, kakve čujemo, pomeranja granica između država, posebno u BiH koja je pretrpela najveću štetu, izuzetno je opasan potez“, ocenila je Fajon.

Mediji su preneli da se predlozima iz „fantomskog“ dokumenta oštro protive SAD, Nemačka, Francuska i druge evropske zemlje.

SAD su 15. aprila saopštile da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, čije je poštovanje zacrtano Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Američki Stejt department je, komentarišući informacije o postojanju non-pejpera o prekompoziciji granica na Zapadnom Balkanu, naglasio da „SAD duboko cene svoje dugotrajno partnerstvo sa BiH i ostaju privržene zajedničkom cilju demokratske, inkluzivne i prosperitetne BiH na putu ka punoj evroatlantskoj integraciji“.

U saopštenju je navedeno i da SAD snažno podržavaju put svih zainteresovanih država na Zapadnom Balkanu ka EU i da „proces proširenja promoviše dugoročan mir, stabilnost i prosperitet širom regiona“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari