Foto: Vlada Srbije

„Sa više od 800 miliona evra, kao i otvaranja oko 8 hiljada radnih mesta, Švajcarska je jedan od značajnijih investitora u srpsku privredu“, naglasila je Brnabić. Ona je dodala da je cilj Vlade Srbije, nakon stabilizacije ekonomije i javnih finansija, da dalji ekonomski rast bude baziran na inovacijama, u čemu može pomoći iskustvo švajcarskih kompanija u oblastima informacionih tehnologija, digitalizacije i inovacija u privredi.

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da je Švajcarska najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbiji u okviru EFTA (Evropsko udruženje slobodne trgovine), a važnu ulogu u unapređenju ekonomske saradnje ima Mešoviti komitet za ekonomsku saradnju, osnovan 2001. godine, kao i Mešovita privredna komora.

Na sastanku u Cirihu razgovaralo se o daljoj saradnji u oblasti obrazovanja i sistema dualnog obrazovanja.

„Švajcarska je, pored Nemačke i Austrije, najvažniji partner u uvođenju sistema dualnog obrazovanja i povezivanju i približavanju obrazovnog sistema potrebama privrede“, naglasila je Brnabić.

„Osnovni cilj dualnog modela obrazovanja je smanjenje nezaposlenosti mladih i bolja povezanost privrede i obrazovnog sistema. Zbog toga su švajcarska iskustva i ekspertska pomoć u restrukturiranju obrazovnog sistema izuzetno važni za Srbiju“, istakla je Brnabić na sastanku.

U razgovoru sa predsednicom Švajcarske Konfederacije Doris Lojtard, predsednica Vlade zahvalila je na podršci te zemlje procesu evropskih integracija Srbije, kao i pomoći koju švajcarska organizacija SDC pruža Srbiji u uspostavljanju ravnomernijeg regionalnog razvoja i jačanju lokalnih samouprava.
Švajcarska je takođe i među najznačajnijim zemljama po visini donatorske i humanitarne pomoći, sa doniranih više od 300 miliona švajcarskih franaka od 1991. godine, u oblastima energetike, obrazovanja, lokalne samouprave, kao i upravljanja, građanskih inicijativa i inkluziji.
Švajcarska organizacija DIGITAL SWITZERLAND podržla je osnivanje Inicijative Digitalna Srbija u maju ove godine, što dodatno povezuje dve zemlje.

Inicijativa Digitalna Srbija ima za cilj kreiranje eko sistema za ubrzanu digitalizciju srpske privrede i modernizaciju čitavog našeg društva. Digitalizacija je strateški cilj Vlade Srbije, a saradnja ove dve organizacije pomoći će da celokupno društvo krene u susret promenama koje nosi digitalizacija i savremeni način rada i razmišljanja.