Brnabić: Peticija lekara za smenu Kriznog štaba koristi se za političku borbu 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

U Srbiji niko nije preminuo ili se borio za život, da mu je bila potrebna respiratorna podrška, da je čekao a nije dobio respirator, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić i ocenila da se peticija lekara za smenu Kriznog štaba koristi za političku borbu.

Svi građani, voleli ili ne voleli Aleksandra Vučića, znaju da je on od početka epidemije, od marta, govorio da u Srbiji niko neće biti isključivan sa respiratora da bi neko drugi bio priključen, rekla je Brnabić za TV Pink.

Imamo u magacinu 1.030 respiratora, a u bolnicama oko 400 slobodnih, istakla je Brnabić i naglasila kako se nije želelo da medicinski radnici u Srbiji budu u dilemi da li nekoga da isključe sa respiratora da bi priključili nekoga ko ima vuše šanse da preživi.

Brnabić je rekla kako joj je bilo čudno sa se agencija Frans pres bavila slučajem Ljubiše Đurića, da je objavila da je preminuo čekajući respirator, ukazujući da ne veruje u slučajnosti i da smatra da je to čisto politički.

Meni je bilo čudno, to sam rekla na konferenciji za medije, jer su Francuska, Italija i Španija,u bile u jako teškoj situaciji tokom borbe protiv korona virusa, istakla je ona.

Svaka čast Francuskoj, to je nama prijateljska zemlja, partner, ali kao premijerka i građanka Srbije iznenadila sam se da se AFP bavi jednim slučajem u malenoj Srbiji kada imate zemlje širom sveta, mnogo bogatije i veće od Srbije, u kojima umire desetine hiljade ljudi, predočila je Brnabić.

Ne mogu da dopustim napade i laži na račun Srbije i boriću se da kažem kakva je istina, kakva je naša borba sa kovid-19, rekla je premijerka.

Meni je, rekla je Brnabić, bilo tužno da slušam direktora Zemunske bolnice Dragoša Stojanovića, koji se bori, tamo sedi i odgovara na pitanja, pravda se za stvari kako su lečili jednu osobu, pacijenta, da li su pogrešili pred ljudima koji nemaju nikakve veze sa zdravstvom.

Uporedite malenu Srbiju, usred reformi, koja je pre sedam godina bila na ivici bankrota, koja se i dalje bori sa tim stvarima, uporedite sa pet najboljih zemalja u Evropi, najboljih zdravstvenih sistema, i bolji smo od svih njih, osim Norveške.

Napadaju naš zdravstveni sistem, preko zdravstvenog sistema napadaju Aleksandra Vučića i sve nas, smatra Brnabić, napominjući da je Stojanović pozvao sve da dođu u bilo kom trenutku i posete Zemunsku bolnicu.

Niko od tih medija nije prišao direktoru Zemunske bolnice i pitao da li mogu da dođu i snime kako se radi u toj bolnici, koliko ima respiratora. Niko mu nije prišao, niko od tih medija koji sve vreme kritikuju, rekla je Brnabić.

Mi nismo odjavili epidemiju, podsetila je Brnabić, naglašavajući da su sve mere ostale na snazi.

Krizni štab nikada nije bio raspušten, kako smo onda pobedili. Olabavili smo malo mere, ukinuli smo vanredno stanje, rekla je Brnabić.

Zahvaljujem se na peticiji lekara što se apeluje na građane da poštuju epidemiološke mere Kriznog štaba, a čiju smenu traže, rekla je Brnabić.

To nisu napadi na njih, na lekare u Kriznom štabu, već na Vučića i sve nas, ocenila je Brnabić i podčila da, ko god želi i misli šta može bolje „neka kaže šta može bolje“.

Srbija nikad nije bila stabilnija

Brnabić je ocenila da stabilna Srbija mnogima smeta i da zbog toga svaki dan država trpi udarac za udarcem, lažnu vest za lažnom vesti, „i u inostranstvu i u Srbiji“.

U jutarnjem programu TV Pink rekla je kako za političku i ekonomsku stabilnost nema boljeg dokaza od 188 osvojenih mandata Srpske napredne stranke i većem broju glasova za SNS uprkos smanjenoj izlaznosti na izborima.

„Kada je Srbija imala ovakav ekonomski rast? Stalno se govori da je u Srbiji diktatura, da nema slobode medija, ljudi se plaše da govore. A iz izbora u izbore građani Srbije, te zemlje u kojoj kažete da je strašna situacija, daju sve veći broj glasova i poverenje Aleksandru Vučiću“, rekla je Brnabić i navela da joj se čini da Srbija nikad nije bila stabilnija.

Brnabić je rekla da je Vlada Srbije merama podrške privredi u prvom talasu odvojila 5,1 milijardu evra, dok je novi paket mera predvideo 66 milijardi dinara.

Prema njenim rečima, radi se o ukupno 5,7 milijardi evra ili 12,2 odsto BDP.

„Sigurna sam da ćemo iz ovoga izaći, pobediti kao društvo. Prošli put je bila pobeda Kriznog štaba i države, a sada kao društva. Ući ćemo u jesen i zimu mnogo spreminiji“, rekla je Brnabić o drugom talasu epidemije korona virusa.

Ona je rekla i da je u ovom, drugom, naletu korona virusa bilo teže nego u martu.

„Bilo je teže, komplikovanije, mnogo jači udar na zdravstveni sistem, ali on i dalje nije pao“, rekla je Brnabić i podsetila da se ovog puta nisu uvodile restriktivne mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari