Brnabić za BBC: Srbija nije homofobična zemlja 1Foto: EPA / KOCA SULEJMANOVIC

Srbija se kreće u pravcu članstva u Evropskoj uniji jer je to strateški put kojim smo krenuli pre nekoliko godina, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić za BBC.

Ona je rekla da odnosi Srbije sa Rusijom imaju duboke korene, što Unija mora da razume, ali da Srbija pokušava da održi ravnotežu, jer je EU njen partner.

Brnabić je odbacila tvrdnje da je samo „lutka u rukama predsednika države Aleksandar Vučića“, rekavši da je to zabluda.

On se nikada nije mešao u moj posao, nikada nije upravljao mojim radom, na sve načine me je podržavao i očekujem da tako nastavi, rekla je premijerka Srbije.

Istakla je da je uverena da je za Srbiju dobro da ima predsednika i premijera koji imaju iste ciljeve, jer to donosi samo dobrobit.

Komentarišući tvrdnje da njeno imenovanje treba da prikrije loše stanje ljudskih prava u Srbiji, ona je rekla da Srbija nije homofobična balkanska zemlja i da percepcija o njoj nije dobra.

Mislim da se u proteklih nekoliko godina stanje ljudskih prava popravilo. Ranije je situacija bila mnogo gora, ali smo u protekle tri godine imali gej parade kojima su prisustvovali ministri i gradonačelnik Beograda, kazala je Brnabić.

Sa 26 nacionalnih manjina Srbija je najviše multietnička zemlja u Evropi, a tolerancija srpskog naroda je nedovoljno shvaćena, zaključila je Brnabić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari