Čanak: LSV podržava EU integracije ali neće u političku saradnju sa SNS 1Foto: Medija centar Beograd

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da ta stranka nikada sa Srpskom naprednom strankom (SNS) neće ići u dublju političku saradnju, ali da će pozdraviti svaki potez vlasti koji vodi ka evropskim integracijama i ekonomskom napretku.

„Što se tiče političkog približavanja režimu, tu govora nema. Svaki potez vlasti pažljivo pratimo. Ako ide u pravcu evropskih integracija, ne možemo i nećemo biti protiv njega, nego ćemo ga pozdraviti“, navedeno je u pisanoj izjavi predsednika LSV.

Prema Čankovim rečima, ukoliko potezi SNS idu u pravcu“ izolacije Srbije i guranja u neke evroazijske kolonijalne interpretacije saradnje sa Putinovom administracijom, poznatoj po trovanju političkih neistomišljenika“, LSV to neće pozdraviti.

„Svaki potez prema ekonomskom razvoju i dovodjenju novih investicija ćemo pozdraviti, a svaki potez ka raspirivanju nacionalizma i stvaranju nekakve najnovije vizije ‘male velike’ Srbije pod nazivom ‘Srpski svet’ ćemo najoštrije osudjivati kao i do sada“, kazao je Čanak.

Kako je naveo, vladajuća stranka preuzela je određene i važne elemente programa LSV po pitanju evropskih integracija i dobrosusedske saradnje ne samo u regionu.

Čanak je činjenicu da je LSV u Novom Sadu, i još par opština, ušla u vlast sa SNS-om i Socijalističkom partijom Srbije objasnio „političkim pragmatizmom“ koji je u interesu građana.

„Pragmatska saradnja komunalne koalicije na lokalnom nivou u pojedinim sredinama predstavljaju brigu za interes gradjana. Ne postoji etnički čist vodovod ili pravoslavno podobna kanalizacija“, rekao je Čanak i dodao da će izmedju SNS i LSV uvek postojati nepremostive razlike.

On je naveo da je previše zaostavšine radikalskih metoda da bi LSV mogao ići u neku dublju političku saradnju sa SNS-om.

„Mi nikada nismo glasali ni za jedan budžet ni u republičkoj, niti pokrajinskoj skupštini. Niti će to biti slučaj ubuduće, jer u skupštini nijedan mandatar vlade nije u svojim veoma opširnim ekspozeima spomenuo reč Vojvodina, a kamoli da se osvrnuo na smišljeno devastiranje nekada razvijene pokrajine, a sada nerazvijenog regiona unutar Srbije, gde nijedna od 15 opština sa najvišim dohotkom po glavi stanovnika se ne nalazi na teritotiji Vojvodine“, kazao je Čanak.

On je naveo da LSV, 30 godina vodi „jednu te istu politiku, zasnovanu na jednim te istim koordinatama vrednosnih sistema, ljudskih prava, evropskih integracija i fizičke, imovinske i pravne sigurnosti svakoga gradjanina bez obzira na njegovu versku, nacionalnu ili zavičajnu pripadnost“ i da su to „nepromenljive stvari u delovanju stranke“.

„Upravo ta principijelnost LSV koja je nepromenjena 30 godina je ono što najviše smeta novopečenim ‘opozicionarima’ i ‘nosiocima opozicione misli’ u Srbiji, jer znaju da, osim svog matičnog broja, u svoju opozicionu biografiju nemaju šta da upišu“, ocenio je Čanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari