Verujem da Niš, Užice ili Kragujevac zaslužuju da imaju svoje fondove za kapitalne investicije, za razvoj, za privlačenje investicija, kao i svoja odeljenja za evropske poslove. Veliki broj opština nema čak ni razvojne planove, koji su osnova za pristup fondovima EU. Ovako centralizovana zemlja mnogo teže podnosi ekonomsku krizu jer postoje samo dva oslonca, Beograd i Vojvodina. Centralizacija, takođe, stvara mentalitet podanika kome je uvek neko drugi kriv i koji, umesto da preuzme odgovornost, uvek upire prst na nekog drugog, ističe u razgovoru za Danas direktor vojvođanske Kancelarije za evropske poslove Predrag Novikov.

Koliko Kancelarija za evropske poslove koristi prednosti što postoji i radi većnekoliko godina i koliko ima šanse da prenosi svoja iskustva centrima drugih regija u Srbiji?

– Primili smo na obuku kolege iz Niša, Golupca, Despotovca, Šapca, Dimitrovgrada,Vlasotinca, Medveđe… Neki od njih su nam se pridružili i u Briselu gde smo im prvi put otvorili vrata evropskih institucija, ali i vrata naših regionalnih partnera koji su većprisutni u prestonici Unije. Neki partneri iz Italije i Austrije su većizrazili spremnost da zajedno krenemo i na jug Srbije i da pokušamo da realizujemo zajedničke evropske razvojne programe. U pitanju regionalne saradnje i evropskih inicijativa Vojvodina je svakako lider u Srbiji, ali nama su potrebni jaki lokalni i regionalni parteri širom zemlje. Da li i nama ide sve lako? Pa, naravno da ne, ima puno izazova, ali moramo da imamo mentalitet pobednika i da se stalno takmičimo, „guramo” za svoju zemlju i otvaramo nove šanse za sve naše građane.

Šta je Vojvodina dobila osnivanjem Kancelarije za evropske poslove?

– Pre tri godine sa predsednikom Izvršnog veća Bojanom Pajtićem krenuo sam od jednog lista papira i skice zadataka. Danas smo već, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova, izgradili mrežu regionalnih partnerstava širom evropskog kontinenta, od Italije i Austrije do Nemačke, Holandije i Švedske. Prisutni smo u Komitetu regiona, Evropskom parlamentu… Želimo da imamo najkvalitetnije informacije i zato smo na mestima gde se kreiraju stavovi i donose odluke. Zato smo članovi u britanskim i francuskim institutima za spoljnu i regionalnu politiku, austrijskom Institutu evropskih regija, institucijama u Briselu, regionalnim inicijativama… Samo iz programa prekogranične saradnje u Vojvodini su realizovane desetine projekata, dok su regionalni partneri postali motor ekonomske saradnje i novih investicija.

Često i s visokih mesta u državnoj administraciji možemo čuti različite prognoze o vremenu pristupanja EU.

– Vreme je pokazalo da bajanja i prognoziranja o tome kada će naša zemlja postati zvanični kandidat i, na kraju, postati član EU diskredituje i prognozera, ali i sam proces. Umesto toga, predlažem da relevantno ministarstvo, za početak, svim opštinama u zemlji hitno pošalje jednoobraznu jasnu informaciju o tome ko, gde, kada i kako može da aplicira na raspoložive evropske fondove i kako da se ljudi u opštinama obuče za podnošenje i realizaciju projekata. Za državu je, takođe, ponižavajuće da i mi u Pokrajini tehničke informacije o fondovima i pojedinim razvojnim inicijativama mnogo lakše i brže dobijamo od naših partnera iz Evrope nego iz nadležnog ministarstva. Kad smo mi u takvoj poziciji, vi sad pretpostavite šta o konkretnim pitanjima mogu da saznaju neki daleko nerazvijeniji delovi zemlje. Ukoliko oni hitno ne dobiju relevantne informacije i obuke, evropska obećanja će teško moći da se ispune.

Šta Srbiju očekuje u narednoj godini kada su u pitanju direktne investicije iz Evrope, imajući u vidu sumorna predviđanja povodom svetske ekonomske krize?

– Talas koji je krenuo slomom na svetskim finansijskim tržištima trenutno se preliva i na realni sektor i ekonomsko usporavanje neće zaobići ni nas. Verujem da nas ozbiljniji ekonomski izazovi očekuju većod proleća. Za nove investicije ćemo morati da se takmičimo još snažnije i u toj trci uspeće najefikasniji i najuspešniji. Oni delovi zemlje koji se nisu pripremili, koji nemaju razvojne planove ni institucije da te planove sprovode, imaće puno izazova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari