CEPRIS: Za narodne poslanike sudstvo nije ravnopravna grana vlasti 1Foto: J. Z. T.

Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) ocenio je danas da je neprimerenim izjavama na sednici Skupštine Srbije održanoj u utorak još jednom poslata poruka da, iako je sudstvo po Ustavu Srbije jedna od tri ravnopravne grane vlasti, ono to nije u očima mnogih predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti.

Kako se u saopštenju navodi, jedan poslanik je u okviru diskusije povodom tačke dnevnog reda „Izbor predsednika sudova i sudija koje se prvi put biraju na sudijsku funkciju“, izjavio da „kad članovi Visokog saveta sudstva dođu pred Skupštinu, ima da im se tresu gaće“.

„To je tek jedna u nizu krajnje neprimerenih izjava izrečenih tokom skupštinskog zasedanja, koja ne samo da je ostala bez reakcije predsedavajućeg, već je bila propraćena i aplauzom prisutnih narodnih poslanika“, ističe CEPRIS.

Taj centar je dodao da je zabrinjavajuće što prisutni članovi Visokog saveta sudstva, kao organa čija je ustavna uloga da obezbedi i garantuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija, nisu reagovali na „brojne uvredljive diskusije u kojima je diskreditovano kako pravosuđe u celini, tako i pojedine sudije“.

„Poslanici vladajuće partije (Srpske napredne stranke) tako su se ponovo utrkivali u pokušaju diskvalifikacije sudije Miodraga Majića, koji nije ni konkurisao za izbor koji je bio tema skupštinske rasprave, čime su grubo zloupotrebili skupštinsku raspravu“, ocenjeno je.

Sudiji Majiću su, kako navode, zamerali što je „bloger, pisac, TV zvezda, kao da je u žutom dresu“, iznosili tvrdnju da kritikom „doživotnog zatvora i zakona vrši pritisak na zakonodavnu vlast“.

Zamereno mu je da on, „koji treba da je nezavisan, kritikuje predsednika (Srbije Aleksandra Vučića)“, počitano mu je što „osniva CEPRIS, nevladino udruženje“, a najteže uvrede i kvalifikacije na njegov račun su iznete povodom jedne sudske presude koju je donelo višečlano veće Apelacionog suda, a ne sudija Majić.

CEPRIS je istakao da čvrsto stoji na stanovištu da pravo na kritički stav i učešće u javnim diskusijama o pitanjima koja se tiču vladavine prava mora biti priznato svim nosiocima pravosudnih funkcija, jer je, između ostalog, i to jedan od načina da pravosuđe stekne poverenje građana i izgradi se kao istinski autoritativna grana vlasti.

„Kao i drugi nosioci državnih funkcija i sudije moraju biti podložne kritici, ali oni ne smeju biti meta uvreda i nipodaštavanja. Sudijama ne sme biti osporeno pravo da iskažu pravno mišljenje u presudi, da slobodno i načelno diskutuju o zakonskim predlozima, te da ukazuju na druge anomalije u društvu koje teži da se izgradi na demokratskim principima“, navodi CEPRIS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari