Čepurin: Rusija spremna da pomogne u rešavanju kosovskog pitanja 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Kao što vam je govorio naš predsednik Vladimir Putin, sa naše strane postoji apsolutna spremnost za saradnju i pomoć u rešavanju važnog pitanja Kosova, izjavio je danas ruski ambasador Aleksandar Čepurin uoči razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je zahvalio Rusiji na podršci Srbiji u postizanju kompromisa.

Čepurin je ocenio da će predstojeća poseta Putina Srbiji biti od velikog značaja za odnose dve zemlje. Zainteresovani smo za rešavanje kosovskog problema, rekao je Čepurin i istakao da je Rezolucija 1244 Saveza bezbednosti jedini pravni akt koji treba pratiti u traženju kompromisa o spornim pitanjima.

Glavni problem je što briselski razgovori traju već šest godina, Srbija je sve dogovore ispunila, a za drugu stranu to ne možemo to da kažemo, čak i Zajednica srpskih opština. Koliko je prošlo, a nema nikakvih rezultata, rekao je Čepurin.

Mi se nadamo napretku, bilo bi dobro da se pomaže stranama u dijalogu koji se vodi pred SB UN. To je sittuacija koja zahteva vise pažnje u SB, više reddovnih sastanaka, a ne pokušaji da se oni smanje, napomenuo je ambasador.

Čepurin je ocenio da je 100 godina od kraja Prvog svetskog rata značajan datum i niko i ništa ne moće da umanji doprinos srpskog naroda toj pobedi. Vučić je čestitao Rusiji pobedu u Velikom ratu, navodeći i da Srbija taj datum obeležava sa najvećim pijetetom.

Srbija je verovatno prva ili druga, proporcionalno broju stanovnika i teritoriji, po broju žrtava na savezničkoj strani i sve što se dogodi, negiranje ili na bilo koji način umanjenje žrtava našeg naroda posebno pogađa, ukazao je Vučić.

Hvala na poštovanju prema srpskim žrtvama, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je zadovoljan pripremama za posetu predsednika Rusije Vladimira Putina. Verujem da će njegova poseta biti najplodotvornija u smislu broja i sadržine sporazuma koje ćemo potpisati, dodao je Vučić. On je zahvalio Čepurinu i Rusiji na podršci koju pružaju Srbiji u očuvanju teritoijalnog integriteta i napora za postizanje kompromisnog rešenja, a ne rešenja koje bi nastalo kao rezultat pritiska, ucena i jednostranih poteza.

Sa velikom pažnjom i nestrpljenjem očekujemo dolazak Putina u Srbiju. To će biti još jedan beočug u lancu naših bliskih i prijateljskih odnosa, zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari