Dačić: Selaković bi bio dobar izbor za ministra spoljnih poslova 1Ivica Dačić, Dragan Marković Palma, Aleksandar Vučić, Nikola Selaković Foto: Fonet/Aleksandar Levajković (Arhiva)

Na vanrednim parlamentarnim i redovnim predsedničkim i gradskim izborima 2022. godine socijalisti treba da nastupe ujedinjeni sa Srpskom naprednom strankom (SNS), jer ako dođe do ujedinjenja opozicije, logično je da i mi imamo front, izjavio je danas TV Kuriru predsednik Skupštine Ivica Dačić.

On je rekao da objektivno postoji potreba da se uporedo sa predsedničkim izborima organizuju i parlamentarni i će buduća vlada, za koju očekuje da će biti izglasana 28. oktobra, biti „koncentraciona vlada, a one su uglavnom ograničenog trajanja“.

O eventulanom zajedničkom nastupu sa SNS na izborima 2022. godine Dačić je rekao da je to njegovo mišljenje i da ne zna da li se s njim slaže Vučić i članovi Socijalističke partije Srbije (SPS).

Povodom najava novih ministarstava, Dačić je rekao da je procenjeno da bi bilo dobro da Srbija ima ministarstva za selo, populacionu politiku i demografiju i dijalog jer je „cilj da Srbija ima više dece, da selo ne ostane prazno i da se pokuša da se vodi dijalog sa različitm političkim grupama, što ponekad izaziva društvene konflikte“.

Dačić je rekao da je protiv ekspertske vlade, jer „svi političari treba da budu eksperti i da znaju svoj posao“, ali i zbog toga što eksperti koji su deo vlade ne snose poltičku odgovornost kada tu vladu napuste.

On je rekao da u njegovoj oblasti, politikologiji, „ne priznaje da je iko bolji od njega“ i dodao da je bio „najbolji student u istoriji Fakulteta političkih nauka“.

Dačić je rekao da u razgovorima sa Vučićem nije bilo reči o broju ministara i sastavu vlade „nego o tome šta možemo da uradimo za Srbiju“.

Nebitno je da li će SPS imati dva ili tri ministarstva. Treba očuvati potencijal od 350.000 glasova koliko je SPS dobio na izborima, jer SPS „ne može da živi na račun stare slave“, rekao je Dačić.

Ako su tačne informacije, Nikola Selaković je dobar izbor za novog ministra spoljnih poslova, rekao je Dačić i dodao da je s njim imao odličnu saradnju“.

Komentarišući cene u skupštinkosm restoranu, Dačić je rekao da njime upravlja Uprava za zajedničke organe, a ne Skupština i da je u ostalim restoranima skuplje, jer razliku u pripremi hrane i posluživanju „uzima restoran“.

Dačić je rekao da se njegova i Vučićeva ideologija „razlikuju“, ali da imaju „iste ciljeve“ i da su prijatelji.

Vučić je „odobrio“ kampanju za povlačenje priznanja Kosova, rekao je Dačić i istakao i da su oni „u enciklopedije uveli izraz ‘otpriznavanje'“, kao i da to „niko na svetu nije radio osim njih dvojice“.

Dačić je rekao i da je ideja Vučića i patrijarha Irineja da predsednik Rusije Vladimir Putin dođe na završetak radova u Hramu svetog Save, jer je u vreme vlasti Demokratske opozicije Srbije (DOS) Srbija bila u situaciju „da je Rusija više davala novca za Hram nego Srbija“.

Sada Srbija više daje, rekao je Dačić i dodao da je Rusija pomagala u oslikavanju. Umesto Putina, 28. oktobra doći će Lavrov u Srbiju rekao je Dačić i on će prisustvovati obeležavanju završetka radova na Hramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari