Izbor Vlade Srbije u sredu 28. oktobra 1Foto: FoNet

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas odluku o prestanku funkcije i imenovanju članova Republičke izborne komisije, i izabrali Srđana Smiljanića i Branka Marinkovića za zamenike generalnog sekretara skupštine.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić zakazao je nastavak sednice za ponedeljak u 10.00, a na dnevnom redu biće nastavak rasprave o Predlogu zakona o ministarstvima.

Sledeće nedelje poslanike očekuje najvažnija stvar, a to je izbor Vlade Srbije i ta sednica trebalo bi da bude održana u sredu, najavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Na početku današnje skupštinske sednice na kojoj su poslanici razmatrali predlog Zakona o ministarstvima, poslanik Vladimir Đukanović kao izvestilac Odbora za pravosuđe, pozvao je poslanike da glasaju za zakon, ali i izneo niz kritika na rad medija.

On je rekao da mu smeta što se mediji više bave kadrovskim rešenjima za buduće ministre, a ne pišu dovoljno o šest ciljeva vlade koje je proklamovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Đukanović je izrazio nadu da će se sutra saznati „da će ministri biti neki drugi ljudi“ a ne oni koji se, kako je naveo „stave na naslovne strane kao bogom dani“.

Inače Zakon o ministarstvima u kojim se predlaže da Vlada ima 21 ministarstvo,svojim potpisima podržalo je 167 poslanika poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, ali šef te poslaničke grupe i predlagač zakona Aleksandar Martinović nije na početku obrazložio svoj predlog, već je odmah započela rasprava.

Izbor Vlade Srbije u sredu 28. oktobra 2
Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma pohvalio je na početku predlog da se osnuje posebno ministarstvo za brigu o selu, „koje bi brinulo o tome šta nedostaje poljoprivrednim prouzvođačima“.

Dodao je da selo ne treba koristiti samo u predizbornoj kampanji, već stalno razmišljati o tome kako da mlade zadržimo na selu, jer 86 procenata sela nestaje.

On je predložio i osnivanje ministarstva za školski sport, jer smatra da po školama ima mnogo talentovane dece, ali da sa njima neko treba da radi.

Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović rekao je da grupa „Ujedinjena dolina- SDA“ neće podržati ovaj predlog jer je i ovaj saziv krenuo da donosi zakone po hitnom postupku.

„Četiri meseca ste čekali, a sad zakon o vladi po hitnom postupku i mi smo prinuđeni za 24 sata da spremimo amandmane i diskusiju. Šta se radilo četiri meseca ako nije zakon o vladi?“, pitao je Imamović i ocenio da je „iz razloga znanih samo Aleksandru Vučiću parlament bio dugo u vakuumu“ te da je očekivao realniji predlog zakona o sastavu vlade.

Izbor Vlade Srbije u sredu 28. oktobra 3
Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

On je najavio da će u amandmanima predložiti da sva ministarstva prate tok pandemije korona virusa, predlažu mere i preuzmu odgovornost, a da se ministarstvo o selu pripoji onome koje brine o demografiji.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić najavio je da će svi potpredsednici Skupštine predsedavati sednicom po utvrđenom redosledu i da će i to biti doprinos atmosferi tolerancije i odgovornosti za funckionisanje Parlamenta.

U Predlogu zakona o ministarstvima, o kojem danas raspravljaju poslanici Skupštine Srbije, navodi da se će nova vlada ima 21 ministarstvo, tri više nego dosadašnja, a novi resori su za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, za brigu o porodici i demografiju i za brigu o selu.

SPS najavio da će glasati za Zakon o ministarstvima nove vlade Srbije

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević je danas najavio da će SPS podržati predlog Zakona o ministarstvima koji je danas na dnevnom redu Skupštine Srbije.

Predlog tog zakona je, ocenio je on, „odraz realnih potreba građana“ i „potvrda da stvaramo efikasniju državu“ uz „još bolji rada vlad i ostvarivanje proklamovanih ciljeva“.

Milićević je novinarima u Skupštini Srbije rekao da se podrška SPS odnosi pre svega na šest ciljeva koje je definisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, te Milićević očekuje da će ti ciljevi biti i u programu buduće vlade mandatarke Ane Brnabić.

Milićević je posebno pohvalio ideju o uvođenju novih ministarstava za selo, demografiju i društveni dijalog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari