Dačić: Srbija očekuje da Crna Gora vodi računa o pravima srpskog naroda 1Foto: Beta/ DRAGAN GOGIĆ (Arhiva)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Beograd od Crne Gore očekuje da vodi računa o pravima srpskog naroda u toj zemlji i da izbegava poteze koji mogu da izazovu sukobe.

Povodom tenzija nastalih zbog crnogorskog Predloga zakona o slobodi veroispovesti, Dačić je rekao i da je Beograd apsolutno protiv zaoštravanja odnosa Srbije i Crne Gore.

„Mi smo apsolutno protiv zaoštravanja odnosa Srbije i Crne Gore i srpskog i crnogorskog naroda. Tu nije reč o nekim uvezenim Srbima, nego o Srbima koji vekovima žive u Crnoj Gori i kojih prema popisu ima više od 30 odsto“, kazao je Dačić u Beogradu na konferenciji za medije sa šeficom norveške diplomatije Ine Eriksen Soreide.

Predlog zakona o slobodi veroispovesti koji je usvojila crnogorska Vlada predviđa da sve verske zajednice, među kojima je i Srpska pravoslavna crkva, moraju da dokažu da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine i da će im ona u suprotnom biti oduzeta.

Dačić je rekao i da ne zna kakav će stav zauzeti Venecijanska komisija Saveta Evrope koja danas treba da objavi mišljenje o tom predlogu zakona.

„Nadamo se da će mišljenje Venecijanske komisije biti takvo da sprečava moguće probleme povodom tog zakona“, naveo je šef srpske diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari