Dačić u UAE: Najznačajniji srpski partner na Bliskom istoku 1Foto: Fonet/AP

Zahvaljujući naporima srpskog i emiratskog rukovodstva, danas Srbija i Emirati imaju odlične političke i ekonomske odnose koji se ubrzano razvijaju na svim poljima, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na prijemu u Ambasadi Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Dačić je u obraćanju podsetio da odnosi između Srbije i Ujedinjenih Arpaskih Emirata datiraju od vremena Pokreta Nesvrstanih Zemalja čiji je SFRJ bila jedan od osnivača

U prethodnom periodu potpisan je veći broj važnih bilateralnih sporazuma iz mnogih oblasti. Posete na visokom i najvišem nivou su redovne, kao i susreti privrednika. Broj turista iz UAE koji posećuju Srbiju raste iz godine u godinu, dok je u prošloj godini preko 20.000 posetilaca iz Srbije boravilo u Emiratima“, istakao je Dačić.

On je napomenuo da su Ujedinjeni Arapski Emirati najznačajniji partner Srbije u regionu Zaliva i da je Srbija opredeljena da odnose sa njima podigne na nivo strateškog partnerstva.

O značaju koji pridajemo Emiratima govori i činjenica da je Srbija jedna od prvih zemalja koja je potvrdila učešće na Svetskoj izložbi – EKSPO 2020 u Dubaiju, što će biti dobra prilika da naša zemlja predstavi svoje potencijale“, dodao je Dačić u svom govoru u Ambasadi naše zemlje u UAE.

Prema njegovim rečima, daljem jačanju saradnje svakako će doprineti i prva sednica Mešovitog komiteta za saradnju između Srbije i Emirata koja će sredinom novembra biti održana u Beogradu.

I Ujedinjeni Arapski Emirati su prepoznali Srbiju kao važnog partnera na Balkanu o čemu govori broj uspešnih emiratskih kompanija koje posluju kod nas. To su neke od najvažnijih domaćih firmi, kao što su Etihad, Igl Hils, Al Dahra, Al Ravafed, koje u našoj zemlji ostvaruju odlične rezultate“, istakao je ministar spoljnih poslova.

Dodao je i da ne mali broj renomiranih srpskih preduzeća sa uspehom posluje u UAE i oni na najbolji način promovišu Srbiju, kao i da su Ujedinjeni Arapski Emirati drugi dom za preko 6.000 naših državljana, što ih čini najbrojnijom srpskom zajednicom na prostoru Bliskog Istoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari