DJB: Nastavljamo bojkot besmislenih recitacija amandmana SNS i glasanja na zvonce 1Foto: DJB logo

Pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je danas da će u Skupštini Srbije nastaviti da bojkotuje „besmislene recitacije amandmana Srpske napredne stranke i sramno glasanje na zvonce“, bez obzira da li će ih ostale poslaničke grupe podržati u tome.

Navodeći da je parlament „ponižen i sveden na sramnu predstavu različitih Rističevića i Martinovića kojima kao lutkar upravlja predsednik SNS“, pokret je u saopštenju podsetio da je više puta pozivao druge opozicione poslaničke grupe da zajedno bojkotuju te delove skupštinskih zasedanja kao i „cele sednice koje se zakazuju od danas do sutra i objedinjavaju i više od 60 zakonskih predloga u jednu raspravu“.

„Nažalost, kao i kod ostalih predloga, ostali smo usamljeni u tom bojkotu. Izgleda da je u politici u Srbiji važnije ko predlaže od toga šta se predlaže i da je trka za to ko će biti proglašen za vođu opozicije jedina motivacija. Naši predlozi za skupštinske rasprave na kojima bi se glasalo o nepoverenju Vladi Srbije, kao i o nepoverenju pojedinim ministrima takođe nisu naišli na odziv kolega“, piše u saopštenju.

DJB je dodao da je jedini deo sednica Skupština Srbije u kome učestvuju njegovi poslanici onaj u kome predstavljaju svoje predloge zakona, pokreću anketne odbore i kada u ime građana postavljaju pitanja Vladi Srbije.

„To je i jedini deo koji prenosi RTS i u kome se opozicioni poslanici mogu nesmetano obratiti građanima Srbije. Taj deo je važan za građane da vide da postoje poslanici koji govore o stvarima koje su u interesu građana, a ne samo u interesu privilegovanih političara na vlasti“, piše u saopštenju.

Prethodno je Predsedništvo Socijaldemokratske stranke (SDS) odlučilo da bojkotuje sednice Skupštine Srbije kojima je, kako je ocenjeno, jedina uloga stvaranje privida demokratije.

„O nivoima i formama bojkota parlamenta nastavljamo razgovore sa drugim opozicionim strankama, jer samo jedinstvnim nastupom možemo postiči efekat“, napisao je Tadić na društvenoj mreži Tviter.

Poslanici Demokratske stranke, Dveri, Narodne stranke, Socijaldemokratske stranke, Stranke moderne Srbije, Dosta je bilo, poslanik Nove stranke i samostalni poslanici bojkotovali su u ponedeljak posebnu sednicu Skupštine Srbije na kojoj je govorio slovenački predsednik Borut Pahor, solidarišući se tako sa građanima koji protestuju protiv aktuelne vlasti u više gradova u Srbiji, ali ne i druge stranke koje su u opoziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari