Đilas nije zvao Živkovića i Ilića na razgovor 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Nova Srbija, stranka Velimira Ilića, i Nova stranka Zorana Živkovića čini se da su u ovom trenutku znatno udaljenije od Saveza za Srbiju Dragana Đilasa, ali i od bloka opozicionih stranaka koje nastoji da formira Saša Janković, lider PSG, nego što su to bile pre nekoliko meseci.

Ilić tvrdi da ga Đilas nije ni zvao u svoj Savez za Srbiju, ali i da Srbija danas nema desnicu koja je potrebna za dobro funkcionisanje zemlje. I Živković napominje da niko iz Saveza nije zvao Novu na razgovor, ali da je on spreman za saradnju, pod uslovom da se razgovara o petnaest tačaka akcionog plana Nove na kojima će biti utemeljeno buduće političko delovanje ove organizacije.

Objašnjavajući nedavno za Danas svoj stav o Đilasovom Savezu za Srbiju, Velimir Ilić ocenjuje da je to zapravo okupljanje podeljene DS i njenih lidera koji su se rasuli i da taj savez predstavlja građansku opciju. „Smatram da Srbija momentalno nema desnicu, a da je ta desnica potrebna, jer je ona pokretačka snaga procesa i promena. Možda i ne bi bilo loše da se ide u dve kolone, jer bi se tako lakše pobedio Vučić. Trenutno je biračko telo koje nije za građansku opciju potpuno uspavano, zato što na drugom desnom polu nema stranke ili koalicije za koju može da glasa. Posle izbora treba praviti koaliciju i onda tu jedni druge mogu da kontrolišu i da ta vlada funkcioniše kako treba, a ne da vladu vodi jedna stranka ili jedna koalicija u kojoj svako radi šta hoće i jedni druge ne kontrolišu. To što je SPS danas u Vladi ne znači ništa, jer su oni samo dekor“, objašnjava Ilić i dodaje da je opozicija u Srbiji trenutno u stanju apatije i mrtvila, a morala bi da bude žestoka.

Ilić smatra da opozicija mora da nađe sebe i da napravi širok konsenzus oko nekog pitanja zbog koga bi biračko telo i levice i desnice glasalo za široku koaliciju. Ukoliko se bude išlo u dve kolone, svako mora da stoji na svojim pozicijama, a onda da ta dva bloka, posle izbora, naprave savez i konačno povedu ovu državu pravim putem. „Vučić vlada sa 25 odsto sigurnog biračkog tela, ostali su uspavani“, rekao je nedavno Ilić za Danas ne precizirajući da li su tačne pojedine informacije da je krenuo u okupljanje desnih snaga u Srbiji i da u čitavu priču uključuje i crkvene velikodostojnike.

Da ni Nova stranka i njen lider Zoran Živković u ovom trenutku nisu spremni da uđu u Savez za Srbiju, govori i tvrdnja lidera Nove za Danas da njemu nije poznato da je neki savez, ili opozicioni blok već formiran u Srbiji. On napominje i da niko iz Saveza za Srbiju nije Novu stranku zvao na razgovore, a da je razlika po pitanju Kosova u tome što je Nova stranka napisala šta je njen program, a Savez „šta ne želi“.

Lider Nove ističe da će na mejl većine opozicionih lidera proslediti akcioni plan u petnaest tačaka i da onda mogu da razgovaraju o tom predlogu. „Mogu da sarađujem sa svima koji su bez rezerve za Evropsku uniju, koji ne sarađuju sa Vučićem i koji ne pišu pisma Putinu tražeći od njega da ruši Vučića, poredeći ga pritom sa Đinđićem“, kaže Živković, precizirajući da ne može da sarađuje sa Dveri.

Lider Nove u petak je novinarima predstavio akcioni plan u 15 tačaka delovanja na demokratskim principima. Nova stranka, u akcionom planu pod nazivom „Šta da se radi?“, predlaže pravce delovanja koji za cilj, kako su naveli na konferenciji za medije, imaju „izbornu mobilizaciju građana i suprotstavljanje nadirućem kriminalu i primitivizmu zasnovanom na populizmu“. Za Novu najvažnija i prva tačka akcionog plana je obezbeđenje slobodnih izbora i izmena izbornog sistema, potom sledi vraćanje parlamentu Srbije nadzornu ulogu, nezavisno sudstvo, donošenje novog zakona o lustraciji.

Kad je reč o Kosovu, Živković je izjavio da je nebitno kakav će ono status imati, ako ljudi tamo žive normalno, kao i da bi pregovore trebalo da vode časni i pošteni ljudi, a ne „ratni zločinci i drugovi“ iz Beograda i Prištine. Po njegovom mišljenju, rešenje je da Srbi na Kosovu žive onako kako žive Albanci u Preševu, Bujanovcu, Medveđi, Nišu i Beogradu.

„Da li oni imaju neke probleme što su Albanci? Ne. Imaju svoje lokalne vlasti, biraju svoje poslanike, učestvuju u političkom, sportskom i kulturnom životu“, ocenio je Živković i dodao da nije prihvatljivo rešenje dela opozicije da se „čeka 100 godina da se Rusi oporave, da bi vratili Kosovo“, i da pritom misli na Dveri.

Jedna od tačaka Živkovićevog akcionog plana je opredeljenost ka Evropskoj uniji.

Deseti protest PSG

Pokret slobodnih građana Saše Jankovića zajedno sa Čuvarima Starog grada, Tolerancijom Srbije i Zelenom ekološkom partijom po deseti put u petak je održao protest u Pionirskom parku, gde se nalazi i zgrada Generalnog sekretarijata predsednika Srbije. Tema sutrašnjeg skupa je sedam meseci od kako je ubijen Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative SDP, sa Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari