Đukanović pozvao EU da ne prepušta Zapadni Balkan Rusiji 1Foto: Beta/AP/Risto Bozović

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović upozorio je u intervjuu agenciji AP da je integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU) ključna kako bi se taj blok zaštitio od rastućeg političkog i privrednog uticaja Rusije i Kine u regionu.

Đukanović je rekao da su haotični razlaz Britanije i EU i druge krize, čini se, umanjili entuzijazam za prihvatanje novih članica ali da Evropa ne sme da prepusti strateški region drugim globalnim igračima.

Prozapadni predsednik Crne Gore, koji se suprotstavio Rusiji i usmerio svoju malu zemlju u NATO, kako Đukanovića opisuje američka agencija, rekao je da Rusija i Kina imaju legitimne interese na Balkanu gde ruski politički uticaj raste posebno u Srbiji dok Kina, u međuvremenu, mnogo ulaže u infrastrukturu kako bi ojačala pozicije u centralnoj i istočnoj Evropi.

„Ali nije pitanje da li Rusija, Kina ili neka treća zemlja ima interese na Balkanu, već zašto Evropa predaje taj region nekom drugom… Verujem da je to prevashodno evropski interes“, rekao je Đukanović.

Đukanović tvrdi da će biti ugrožena i budućnost same EU, ako balkanske zemlje, koje su ’90-tih prošle kroz seriju ratova i još zaostaju u reformama potrebnim za članstvo u EU, ostanu van domašaja EU.

„Alternativa je zapravo je uništenje Evrope“ rekao je Đukanović i dodao da misli da „Evropa mora da se zaštiti od tog uništenja i mora jasno da prepozna vlastite strateške interese“.

Nakon ulaska u NATO 2017, Crna Gora je sledeća na redu za pridruživanje EU, s 2025. godinom kao najranijim datumom za mogući ulazak. Srbija bi takođe mogla da se pridruži do 2025, dok Albanija, Makedonija, Kosovo i Bosna još nisu dostigle taj nivo pretpristupnih pregovora, navodi AP.

Agencija međutim dodaje da su Francuska i neke druge članice izrazile skepticizam čak i u vezi s tim datumima u svetlu burnog britanskog napuštanja evropskog bloka, upozoravajući da Evropa prvo mora da se suoči s vlastitim problemima, pre nego što se proširi.

Đukanović insistira da bi EU trebalo da sledi svoju politiku proširenja bez obzira na krizu, nazovi AP.

„Ovo pitanje ne smemo tretirati kao crnogorsko pitanje ili balkansko pitanje, moramo ga tretirati kao evropsko pitanje. Nema bolje konsolidacije EU od njenog daljeg ujedinjenja“, rekao je.

Veteran među političarima koji je na vlasti 30 godina, Đukanović je kao primer destruktivne politike Moskve u regionu pomenuo navodni pokušaj državnog udara 2016. godine u Crnoj Gori, za koji je kazao da ga je orkestrirala ruska vojna tajna služba.

Đukanović je rekao da nema sumnje da Rusija pokušava da spreči zapadnobalkanske zemlje da uđu u NATO i dodao da je „savršeno jasno da Moskva vodi destruktivnu politiku prema EU, ujedinjenju Evrope i zapadnim vrednostima uopšte“.

Strane sile, prema Đukanovićevim rečima, takođe imaju ulogu u nedavnim protestima u Crnoj Gori na kojma je tražen njegov odlazak sa vlasti pod optužbama za korupciju. „Na Balkanu se i dalje bije strateška politička i kulturna bitka“, rekao je.

Đukanović je izrazio nadu da će kriza oko Bregzita, kada kriza bude rešena, ojačati a ne umanjiti jedinstvo Evrope.

„Verovatno će to iskustvo sa Bregzitom ojačlati EU. Ne vidim da neka druga članica žuri da ponovi britansku avanturu. U EU je teško ući, ali izgleda još teže izaći“, rekao je Đukanović za AP.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Đukanović pozvao EU da ne prepušta Zapadni Balkan Rusiji”

  1. Djukanovic je vest politicar, on opstaje na vlasti vec 30 godina i ubedlivo pobedi opoziciju. Crna Gora je najstabilna drzava Zapadnog Balkana, ima privrednu rast i napredak u drustvenom razvoju i demokratciji. CG uvidela 2006 godine kada je proglasila nezavisnost, da sa Srbijom nema sanse da opstane u zajednici kao autonomna drzava, jer Srbija je navikla sve clanice koje su sa njom u zajednici da ih potisti i smatra ih kao svoje kolonije. Zato, Srbija i sada se oslanja na Rusiju i KInu kao spasioce, ali Rusija i KIna su autaritarni rezimi, cak Rusija sa diktatorom na celu drzave, kome svakim danom gubi podrsku demokratskih i intelektualnih snaga Rusije. Srbija nema snage da sedne na dve stolice, mora pod hitno da sledi put CG i da se cvrsto opredeli za zapadnu demokratiju. ili ce da zavrsi kao ruska Gubernija.!?

  2. Milo šilje umilne poruke američkom klovnu i njegovoj administraciji kako bi izbegao odgovornost za sva svoja nepočinstva tokom vlasnih 30 godina. Može mu se jer je za sve te godine precizno birao pravi put na političkim raskršćima i tako dogurao tu gde je. E sad da li je doćerao cara do duvara što no kažu u staroj Hercegovini, videćemo uskoro nadam se, ali se pribojavam da ekipa sa druge strane belosvetske scene namerno čini autogolove kako bi zapravo ovaj prikriveni
    takoreći demokratski diktator ostao u sedlu i nastavio da jaše, jer im takav zarad samo njima znanih interesima treba na Balkanu. Lepo zvuči sličnima Milu kad se kaže da je u Evropi neko na vlasti već 30 godina, u jednom makar kao bojagi demokratskom sistemu. Odmah navrnu lične emocije i počnu vlažni snovi da se snuju kako bi to moglo da se ponovi i nekom drugom ne samo njemu, a mi u Srbiji, trenutno u takve sa najvećim simpatijama gledamo kao u hodajuće bogove.

  3. Ti zapadni poltronu, ljubomoran si uticaja Rusije i Kine na Zapadni Balkan!!!!. Kada ti dođe gusto, a doćiće ti, nemoj da tražiš pomoć od njih.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.