Đurić: Bajdenova administracija prihvata sve obaveze iz Vašingtonskog sporazuma, Kurti se inati 1Marko Đurić Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Ambasador Srbije u Americi Marko Đurić rekao je da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena prihvata sve obaveze iz Vašingtonskog sporazuma, koji je zaključen tokom bivšeg predsednika Donalda Trampa.

On je u intervjuu za „Politiku“ naveo da je proteklih nedelja razgovarao sa predstavnicima Stejt departmenta, Saveta za nacionalnu bezbednost i ljudima iz nove adminstacije i da je čuo ohrabrujuće poruke u vezi sa odnosom prema Vašingtonskom sporazumu, koje znače podršku da sve što je napisano bude sprovedeno u delo.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Đurić je rekao da je kosovski premijer Aljbin Kurti „prethodnih nedelja pokazao sklonost ka inaćenju i ne preterano konstruktivnom pristupu, čak i u odnosu na sugestije visokih predstavnika američke administracije“.

„Iz razgovora koje smo mi imali, prethodnih nedelja, proističe da će SAD podržati napore Evropske unije kao glavne i odgovorne i na osnovu mandata Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 2011. godine za vođenje dijaloga“, naglasio je Đurić.

Rekao je da „imajući u vidu da smo od početka godine, umesto suzbijanja nasilja, bili svedoci desetina napada na imovinu Srpske pravoslavne crkve i poruka o ukidanju statusa ugroženosti crkvene imovine i srpskih svetinja, to predstavlja potvrdu nezrelosti i nespremnosti da nosi odgovornost za bezbednost i zaštitu svetinja“.

„To pokazuje i prištinsku ostrašćenu političku nameru da se položaj naših svetinja iskoristi za realizaciju njihovih separatističkih ciljeva“, istakao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari