Đurić: KFOR i međunarodna zajednica da reaguje zbog odlaganja opasnog otpada u Goraždevcu 1Foto: FoNet (Arhiva)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić pozvao je danas KFOR i međunarodnu zajednicu da reaguju zbog mogućeg dopremanja i skladištenja opasnog hemijskog otpada u selu Goraždevac na Kosovu.

Kako je u saopštenju Kancelarije navedeno, u tom selu je planirano premeštanje i uništavanje 80 buradi opasnog hemijskog otpada.

„Ovo je poslednja u nizu akcija privremenih institucija u Prištini, ovog puta nereagovanjem, koja ugrožava fizički opstanak Srba na Kosovu i koja pokazuje da političkim predstavnicima kosovskih Albanaca nije stalo do izgradnje poverenja i zajedničkog života na Кosovu“, stoji u saopštenju.

Navodi se da je od 24. maja na teritoriju sela Goraždevac, u nekadašnji pogon Кombinata kože i obuće, koji je 2007. godine privatizovao Albanac, pod policijskom pratnjom dopremljeno oko 20 buradi opasnog hemijskog materijala.

Meštani Goraždevca u više navrata su organizovali mirne proteste zahtevajući od nadležnih institucija da se opasni materijal izmesti iz tog sela na lokaciju koja je rešenjem resornog ministarstva predviđena za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari