Đurić nemoćan da doprinese zaštiti Srba na Kosovu 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić trebalo bi da podnese ostavku na tu funkciju zbog verbalnih napada na ubijenog lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića prošle jeseni, tokom kampanje za lokalne izbore za Kosovu, na čiji je grob potom „teatralno kleknuo“.

Takođe i zbog činjenice da se troši ogroman novac iz budžeta Srbije, a Srbi na KiM „nemaju i dalje novca i sigurnosti“, ocenjuju za Danas predstavnici opozicije.

Prema mišljenju Konstantina Samofalova, portparola i funkcionera Socijaldemokratske stranke, Đurić „ne samo da treba da bude hitno smenjen, već je dužan da odmah javnosti pruži odgovor na pitanje da li je režim tražio učešće Srbije u zaštiti Olivera Ivanovića dok je bio živ, kao što sada traže učešće države u istrazi nakon što je ubijen“.

– Vučićev režim neće moći da sa sebe skine odgovornost za vraćanje društva u atmosferu nasilja, linčovanja protivnika i političkih likvidacija, uprkos svoj gebelsovskoj propagandi, konstatuje naš sagovornik.

Dijana Vukomanović, funkcionerka Narodne stranke, ocenjuje za Danas da je Marko Đurić „simulirao oprost grehova zbog verbalnih napada na Olivera Ivanovića u kampanji za kosovske izbore kada je teatralno, uz Anu Brnabić, kleknuo na Ivanovićev grob“.

– Svako od nas u politici mora da ima osećaj za etičku granicu u nadgornjavanju s protivnicima. Ostavka Marka Đurića bi bila visokomoralni čin zbog njegove nemoći da doprinese zaštiti života i imovine Srba na Kosovu i Metohiji, ističe Vukomanović.

Borko Stefanović, bivši šef tima Beograda za pregovore s Prištinom i lider Levice Srbije, navodi za naš list da bi Đurić trebalo da podnese ostavku zbog ubistva Olivera Ivanovića, „ali i zbog stalnih sramnih napada na neistomišljenike kao i na pokojnog Olivera“.

– Morao bi da ode i zato što je danas na KiM samo SNS gospodar posla, opstanka i mira. Ucene i pritisci su stalni. I zato što ništa što je rekao za pregovore sa Albancima nije ispunio, zato što je krio od javnosti i zato što mu Zelja, Radojičić i Zvonko vode kancelariju za KiM, a on se pita za dnevnice i plaćanje vođenja Tviter naloga. Zato što se troše ogromne pare iz budžeta, a Srbi na KiM nemaju i dalje posla i sigurnosti, pa predsednik mora da deli traktore i jaganjce. I zato što nije izvršio popis Srba na KiM koji stvarno tamo žive i napravio svima socijalne karte, već je vikao na telefon na spikerfonu, smatra Stefanović.

Kosovsko tužilaštvo: Nema ničega konkretnog

Državno tužilaštvo Kosova intenzivno radi na otkrivanju izvršioca atentata na Olivera Ivanovića, ali do sada nema ničega konkretnog, kazao je portparol Državnog tužioca Kosova Ekrem LJutfiu, naveo je Radio KiM na svom portalu. „Intenzivno radimo na otkrivanju izvršilaca ubistva. Kad god budemo imali novih rezultata, javnost će biti informisana“, izjavio je Ljutfiu za KTV.

Srpska lista: Etnički motivisani napadi

Srpska lista saopštila je da „najnoviji izlivi etničke netrpeljivosti i mržnje u Ugljaru kod Kosova Polja nastavljaju niz etnički motivisanih napada nad Srbima na KiM“. Nepoznati počinioci ispisali su na zgradi škole u Ugljaru grafite „UĆK“, kao i poruke „Ubij Serbije“, “ Kosovo je Albanija“ i druge poruke uvredljivog sadržaja, saznaje RTV KiM. Slučaj je prijavljen policiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari