Đurić: U Vašington idemo sa konkretnim projektima ekonomskog povezivanja 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da će pregovarčki tim Srbije u Vašington otići sa konkretnim projektima ekonomskog povezivanja, predlozima infrastrukturnih projekata, podrške mladima,  poljoprivrednicima i privrednicima svih nacionalnosti na Kosovu i Metohiji.

On je gostujući na TV Prva naveo da će se državna delegacija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem truditi da „izbegne uvlačenje Srbije u geopolitičke igre velikih sila“.

„Sa druge strane poslaćemo, poruku da se sa Srbijom ne govori jezikom ucena i pritisaka, da ne prihvatamo laži koje plasira (premijer Kosova) Avdulah Hoti. Vrlo brzo ćemo ga razočarati, ako mu je to cilj“, rekao je Đurić povodom Hotijeve izjave da će tema sastanka biti međusobno priznanje.

Đurić je ipak rekao da su iznenađenja ne predstojećim pregovorima Beograda i Prištine moguća, uz ocenu da pojedini domaći politički krugovi „zabijaju nož u leđa“ pregovaračkom timu, kada optužuju Vučića da će da izda ili Kosovo i Metohiju, ili da Srbiju uvuče u sukobe velikih sila.

Uoči Međunarodnog dana nestalih, Đurić je kazao da je Srbija insistirala da se otvore arhive Oslobodilačke vojske Kosova, a da je njihov odgovor bio da te arhive ne postoje.

„Kasnije su uveli zakon kojim bi bilo krivično delo otkrivanje tih arhiva, za koje su tvrdili da ne postoje… To bi bilo ne političko nego humanitarno pitanje i nastavićemo da insistiramo da se što pre otvore sve arhive“, dodao je Đurić.

Povodom današnjeg napada na Srbe u Babinom Mostu, Đurić je rekao da je Srbija zahtevala da Kfor uspostavi stalno prisustvo u tom mestu, s obzirom da kosovska policija „nije sposobna ili ne želi da reši“ taj problem.

„Ovo nije slučajan napad, nego odraz ekstremističke politike koju godinama unazad vode albanski političari“, ocenio je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari