Dodik o zastoju u radu institucija BIH i ispunjavanju obaveza na evropskom putu 1Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da postoji ozbiljan zastoj u izvršavanju obaveza institucija BiH na evropskom putu, a govorio je i o drugim temama.

„Pravosuđe u BiH je zapalo u jednu od svojih najtežih kriza, a postoje ozbiljni zastoji u radu izvršne i zakonodavne vlasti“, kazao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Navodeći da evropski put ne podrazumeva ulazak BiH u NATO, optužio je bošnjačku političku elitu da „želi da spreči da se sprovede izborna volja srpskog naroda, odnosno da Srbi ne budu na ustavni način zastupljeni u zajedničkim institucijama u Sarajevu“.

Dodik je naglasio da bošnjački političari formiranje novog Saveta ministara BiH uslovljavaju aktivacijom MAP-a (Akcioni plan za članstvo u NATO), dok njegov SNSD ne pristaje na taj uslov, niti podržava ulazak BiH u zapadni vojni savez.

„SNSD je spreman da se organi vlasti na nivou BiH formiraju bez uslovljavanja. Spremni smo i na razgovore o saradnji sa NATO, ali ne pristajemo na aktivaciju MAP-a“, kazao je on.

Po njegovim rečima, BiH može sarađivati sa NATO-om kao i Srbija, na nivou IPAP-a.

Dodik je najavio da će danas pokušati da razgovara s liderom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem kako bi se pokušala rešiti kriza u vezi sa formiranjem novog Saveta ministara BiH.

„Nema funkcionisanja parlamenta BiH dok se ne formira novi Savet ministara. Učinićemo sve da zaštitimo naše interese ako ne dođe do formiranja novog Saveta ministara, ma šta to značilo“, upozorio je Dodik.

Po njegovim rečima, predstavnici RS (SDS i PDP) u aktuelnom Savetu ministara BiH nisu legitimni, jer ne održavaju izbornu volju gradjana iskazanu na prošlogodišnjim opštim izborima.

Dodik smatra da, ako postoji političla volja bošnjačkih predstavnika, novi Savet ministara može biti formiran do 19. juna, posle čega bi mogao da bude deblokiran rad parlamenta i izabrana delegacija BiH u Savetu Evrope.

„Srbima pripada mesto predsedavajućeg Saveta ministara i tri ministra. Ako nam to ne date, nećemo da radimo ni u parlamentu BiH“, kazao je on.

Komentarišući današnje proteste građana pred sedištem Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) u Sarajevu zbog afere podmićivanja u koju je umešan predsednik VSTS Milan Tegeltija, Dodik je kazao da ne podržava protest, jer ne postoji dozvola policije za to okupljanje, i zato što se time „želi da se devalvira i ovako uspostavljen VSTS i da se nametne nova tužilačka struktura, koja bi bila pod određenim političkim uticajem“.

On je još kazao da su, po njemu, VSTS, kao i Sud i Tužilaštvo BiH neustavne kategorije, nametnute voljom međunarodne zajednice.

„VSTS je strano telo sistema BiH, a tužioci i sudije nemaju nikakvu odgovornost prema zakonodavnim institucijama u BiH“, ocenio je Dodik.

On je naveo da je spreman na razgovor o sređivanju stanja u pravosuđu, tako što bi se Tužilaštvo i Sud BiH bavili pitanjem ratnih zločina, terorizma i regionalnog organizovanog kriminala.

Po njegovim rečima, tužioci u BiH nemaju nikakvu odgovornost za svoj rad, dodavši da niko nije sprečavao tužilaštvo u Banjaluci da ređi slučaj ubistva mladića Davida Dragičevića.

Dodik je još istakao da institucije BiH nisu ništa učinile da pripreme sporazum sa Turskom i Srbijom u vezi sa izgradnjom deonice puta Sarajevo-Beograd, kao ni u vezi s primenom sporazuma o ukidanju rominga u zemljama regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari