Dodik: Odvojićemo se od Bosne ako se promeni ime Republike Srpske 1Foto: RTRS (Arhiva)

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je večaras za RTS da će, ukoliko Ustavni sud te zemlje usvoji inicijativu o promeni imena Republike Srpske, „u Republici Srpskoj sesti i doneti odluku o svom statusu“, i da je on za nezavisnost.

On je, gostujući u emisiji Upitnik Radio televizije Srbije, rekao da je stav vlasti i opozicije u RS da se donese oduka o statusu, ako inicijativa Stranke demokratske akcije dodje na razmatranje pred Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Raspisaćemo referendum i odvojiti se od Bosne, rekao je Dodik, navodeći da bi taj potez imao podršku bar desetak država.

On je rekao da računa na reakciju Amerike i Evropske unije, ali da bi taj potez bio zapravo reakcija RS.

Dodik izjavio je večeras da je potrebna njegova saglasnost da bi ta država bila član NATO, inače je, kako je rekao, ne bi ni tražili predstavnici drugih naroda u Predsedništvu.

Dodik je u gostovanju na RTS kazao da je protiv članstva u NATO jer je ta alijansa, prema njegovom mišljenju, „politički podržala muslimane u ratu“.

Na opasku novinara da je Savez nezavisnih socijaldemokrata, čiji je lider, nekada bio zagovornik članstava u NATO, Dodik je kazao da je „tako delovalo u toj konstalaciji medjunarodnih odnosa“.

„Promenio se stav, jer je NATO bombardovao Srbiju. NATO je počinio genocid nad Srbima bombardovanjem 1999“, rekao je Dodik.

On je dodao da je njegova zvanična politika do 2005. godine bila demilitarizacija, jer BiH ne može da ima vojnu strukturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari