Dodik: Srbi su preživeli ustaški genocid, pa će i Incka 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su Srbi u BiH „preživeli ustaški genocid, pa će tako i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka“.

„Ovde živi narod koji je preživeo ustaški genocid i preživeće i Valentina Incka“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodao je da je Inckov problem to što on vidi BiH kao centralizovanu zemlju bez Republike Srpske, navodeći da je Incko „činio i legalizovao sve što je antidejtonsko, kršeći međunarodno pravo, na bazi političke ideologije koja je tražila da Republika Srpska bude razvlašćena“.

„To što nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom ovde funkcioniše već 24 godine u liku zlotvora kakav je Incko i drugi koji su ovde, maltretirajući Srbe, našu Republiku i srpski narod u celini. Sprovodili su separatnu politiku osvete nad nama, kažnjavanja i svega što su činili u proteklom vremenu“, kazao je Dodik.

On je ponovo opovrgao postojanje „bonskih ovlašćenja“, na osnovu kojih Visoki predstavnik u BiH može da nameće odluke i smenjuje izabrane zvaničnike.

„Oni su nam podvalili ili pokušavaju podvaliti priču o bonskim ovlašćenjima (doneta 1997. godine na sastanku Saveta za sprovođenje mira u Bonu), koja ne postoje“, istakao je Dodik.

On je negirao i legalitet Saveta za primenu mira, koji je nazvao „neformalnom grupom zemalja, koja nije predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom“.

Dodik je rekao da Incko sada ponovo želi da se obračuna sa RS, svojim zahtevom da budu oduzeta odlikovanja Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić, osuđenim za ratne zločine.

Prema njegovim rečima, svuda u civilizovanom svetu osuđene osobe, koje odsluže svoje kazne, posle toga su slobodne u svemu, tako da su „Plavšićeva i pokojni Krajišnik imali sva prava“.

Dodik je dalje rekao da Incko, s jedne strane, drži predavanja Srpskoj, a istovremeno toleriše ono što se dešava u Sarajevu, navodeći kao primer to što se najveći broj zajedničkih institucija BiH nalazi u sarajevskoj Ulici Zelenih beretki.

„Zar neko zaista misli da to nama nije podvala i da to za nas nije uvredljivo“, kazao je on.

Dodik je ponovio stav prema kome je BiH uređena kao decentralizovana zemlja, do maksimuma sa dve ili tri zajedničke funkcije i kao zemlja sa visokoautonomnom Republikom Srpskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari