Gojković i Džaferi: Srbiji i Makedoniji zajednički cilj EU 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Srbija i Makedonija imaju isti spoljnopolitički cilj, članstvo u Evropskoj uniji (EU) i spremne su da sarađuju na tom putu, saglasni su predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi.

Gojković je, novinarima u Skupštini Srbije, rekla da je poseta Džaferija organizovana za samo mesec dana i da postoji želja za unapređenje parlamentarne saradnje i sveukupnih bilateralnih odnosa.

Prema njenim rečima, Srbija je spremna da Makedoniji pruži svu političku i tehničku pomoć i podršku u procesu evropskih integracija.

Srbija pruža punu podršku aspiracijama Makedonije da postane članica EU, rekla je Gojković koja smatra da članice EU ne bi trebalo da gledaju na Zapadni Balkan kao problem, već način da se Unija ojača.

Nedavni samit u Sofiji, ocenila je ona, pokazuje da EU ostaje opredeljena politici proširenja.

Džaferi je rekao da mu je čast da bude gost u prijateljskoj zemlji sa kojom Makedonija ima dobrosusedske odnose, napominjući da veruje da je parlamentarna diplomatija mnogo bolji način produbljivanja saradnje jer postoji neposredan i direktan kontakt.

On je rekao da je Gojković obavestio o najnovijim događajima u Makedoniji, pozitivnom izveštaju Evropske komisije o reformama koje zemlja sprovodi, kao i dijalogu vlasti i opozicije.

Podržavamo Srbiju u procesu normalizacije odnosa sa Kosovom, jer se kroz otvoreni dijalog mogu rešiti otvorena pitanja. Imamo različite stavove o nekim pitanjima, ali pozitivnom ulogom Srbije u tom procesu doprinosi se jačanju i očuvanju mira i stabilnosti u regionu, rekao je Džaferi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari