Haradinaj: Smanjen broj građana Kosova koji traže azil u EU 1Foto: Valdrin Xhemaj/EPA

Pitanje migracija bila je glavna tema na Samitu vladavine prava na visokom nivou, kojim je predsedavao kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koji je građanima poručio da bi svoju budućnost trebalo da vide na Kosovu, sa Kosovom u EU, prenosi RTK2.

Pred rukovodiocima zakonodavnih institucija Haradinaj je istakao da trajno rešenje ilegalnih migracija vodi Kosovo u bolju budućnost, piše RTK2.

„Pošto su teme poput ilegalnih migracija veoma važne, EU u konačnoj odluci za liberalizaciju viza želi da bude sigurna da ubuduće neće biti azilanata sa Kosova u zemljama EU“, istakao je Haradinaj.

Premijer je naglasio da je od 2015. godine broj azilanata sa Kosova opao čak 95 odsto.

„Uradili smo dobar posao u zaustavljanju potencijalnog talasa migracije, a broj azilanata je drastično opao od 2015. godine do danas, broj tražioca azila je opao za preko 95 odsto. Od 67.000 u 2015. godini, pao je na 2.800 u 2018. godini. Ali moramo raditi i više, a naši građani treba da znaju da je njihova budućnost na Kosovu i EU“, dodao je kosovski premijer.

Da Kosovo neće izvoziti kriminal i nesigurnost u EU, već poštene građane, turiste, studente, preduzetnike i ljude koji će putovati zbog posla, poručio je Haradinaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari