"Igra prestola" okončana smenom čelnika Alibunara 1Foto: M. D. M / Detalj sa današnje Sednice

Finale alibunarske „Igre prestola“ završeno je danas smenom Predraga Belića sa mesta predsednika opštine i predsednika Skupštine opštine Siniše Gavrančić.

Ta „Igra prestola“ trajala je, inače, nekoliko meseci među lokalnim naprednjacima u maloj južnobanatskoj opštini.

Pola sata pre početka sednice, deo odbornika seo je u kafić tik pored sale, dok je veća grupa protivnika aktuelnog rukovodstva otišla u drugom pravcu. Iako alibunarski parlament broji dvadeset roje odbornika, u vreme kada je sednica trebala da počne, u holu se okupilo makar tri puta više ljudi. Od većine manje-više formalno obučenih građana, izdvajala su se dvojica krupnih i istetoviranih momaka, koji su nosili odeću kratkih rukava i nogavica. U sali Skupštine opštine nije bilo ni kiseonika, ni mesta za stajanje. Ubedljivo je dominirala bela boja, zbog majica sa obeležjima SNS-a koje su nosili njihovi simpatizeri i članovi.

Na početku sednice sedmoro odbornika okupljenih oko predsednika opštine za govornicom je izgovorilo identičnu rečenicu: „Od ovog trenutka napuštam odborničku grupu Srpske napredne stranke u Skupštini opštine Alibunar i ubuduće ću delovati kao samostalni poslanik“. Pristalice SNS-a u sali zasipali su ih uvredama, prozivkama „da ne mumlaju“, te da vrate stranci mandate koje su ukrali, uprkos molbama predsedavajućeg koji je apelovao da se sednica održi u civilizovanoj atmosferi. Zanimljivo je da, iako je to tipično za ovakve sednice, za govornicom nije bilo dugačkih i beskrajnih obraćanja dojučerašnjih partijskih kolega.

Nakon utvrđivanja kvoruma i usvajanja dnevnog reda, najpre je otpočelo tajno glasanje za smenu aktuelnog predsednika Skupštine opštine Siniše Gavrančića, koji je smenjen sa 16 glasova za i sedam glasova protiv. Na njegovo mesto izabran je Nedeljko Konjokrad, za koga je glasalo 14 odbornika. On se zahvalio svima koji su glasali za njega, ali i onima koji nisu jer će, kako je kazao, oni za njega u budućnosti predstavljati korektivni faktor.

Pre odlučivanja o smeni Predraga Belića sa mesta predsednika opštine, on je u kratkom obraćanju okupljenima rekao da je on sam kao i ljudi koji su ga podržali, poslednjih meseci prošli kroz nezapamćen medijski linč, te da će novoformiranoj većini u budućnosti predstavljati snažnu opoziciju.

– Vi nemate ni program niti politiku, već samo ono najcrnje u politici – a to je interes. Izvinjavam se građanima što nismo uspeli da obezbedimo stabilnu većinu, ali verujem da ćemo se vratiti. Hvala mojim hrabrim saradnicima, a vama ostalima neka je bog u pomoći – poručio je Belić. Posle tajnog glasanja, on je razrešen sa funkcije predsednika opštine Alibunar. Za smenu Belića glasalo je 16 odbornika, dok je protiv bilo sedam. Saopštavanje rezultata pristalice SNS u sali ispratili su aplauzom.

Za novog predsednika opštine izabran je Dušan Dakić iz Srpske radikalne stranke, a za njegovog zamenika Milan Ćuruvija. NJihov izbor podržalo 14 odbornika, dok je protiv bilo sedam.

Podsećanja radi, nakon političkih trvenja u Alibunaru koja traju već nekoliko meseci, odbornička grupa Srpske napredne stranke, uz podršku još nekoliko odbornika drugih stranaka, predala je zahtev za održavanje jučerašnje vanredne sednice Skupštine opštine Alibunar, na kojoj je inicirana smena predsednika opštine Predraga Belića i predsednika Skupštine opštine Siniše Gavrančića. Prethodna sednica bila je zakazana za osmi jun, ali nije održana zbog nedostatka kvoruma. Dan pre neuspele skupštinske sednice, Izvršni odbor SNS-a isključio je Predraga Belića iz stranke, dok je ostalim odbornicima zaprećeno da će takođe biti isključeni ukoliko mu na nekoj od budućih sednica pruže podršku.

Veliko interesovanje novinara

Dok sede u lokalnoj kafani, mestu gde se u Srba tradicionalno „bistri“ politika, četvorica meštana komentarišu koliko je novinskih ekipa stiglo u njihovu malu opštinu. „Znaš šta, da su Sinišu Malog smenjivali u Beogradu, mislim da ne bi došlo ovoliko novinara“, kaže jedan meštanin. U polemiku se uključuje drugi gospodin, koji smatra da su predsednika opštine izabrali građani i da nije red da ga smenjuje stranka. Ipak, svi za stolom su saglasni da takva tenzija oko smene rukovodstva u Alibunaru nikada nije postojala, te da zbog glasanja u Skupštini opštine nijedna partija do sada nije angažovala privatno obezbeđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari