Iguman Visokih Dečana: NVO iz Prištine iznela laži i uvrede 1Foto: Pixabay/Vhsrt-just

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić je povodom saopštenja nevladine organizacije iz Prištine, Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda, koje je zatražilo istragu protiv Janjića zbog navodnih ratnih zločina, ocenio da su u pitanju „laži i uvrede“.

„Povodom laži i uvreda na moj račun u nekim kosovskim medijima mogu samo da odgovorim rečima Gospodnjim ‘Blaženi ste kada vas sramote i progone i lažući govore protiv vas svakojake rdjave reči, zbog mene. Radujte se i veselite se, jer je velika plata vaša na nebesima'“, napisao je Janjić.

Prištinska nevladina organizacija je saopštila, kako prenose tamošnji mediji, da Janjića treba istražiti zbog „uloge pre i tokom rata na Kosovu i zbog civila zatočenih u manastiru Dečani“, zbog čega „on snosi najveću odgovornost“.

Domaći mediji prenose i da se u saopštenju koje je objavio portal Reporteri Janjić optužuje i da je omogućio da se nakon završetka ratnih dejstava Albanci u manastiru drže kao taoci, kao i da je u njemu deljeno oružje „mobilisanim Srbima“.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije prethodno je saopštila da optužbe protiv igumana Janjića nemaju nikakvo utemeljenje i da su smišljene kako se „zamaskirala prava istina o ugroženosti (tog) svetog mesta“.

Kancelarija za KiM je ocenila da se takvim optužbama dodatno crta meta na čelo igumana Visokih Dečana, da se taj manastir proglašava legitimnom metom, „jer joj se osporava njen duhovni i verski značaj i uloga“.

„Od trenutka kada je organizacija ‘Evropa nostra’ svrstala manastir Visoki Dečani na listu sedam najugroženih lokaliteta u 2021. godini, ne prestaju pokušaji Prištine da relativizuje ovo činjenično i dokazima potkrepljeno stanje. Niti su Visoki Dečani sami sebe granatirali, niti je otac Hariton sam sebi odsekao glavu 1999. godine“, navodi se u saopštenju vladine kacelarije.

Pan-evropska mreža za očuvanje kulturnog nasledja „Evropa Nostra“ prethodno je Zadužbinu Stefana Dečanskog uvrstila u listu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasledja u Evropi za 2021. godinu, što je izazvalo više negativnih reakcija u Prištini.

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda je u saopštenju koji su preneli domaći mediji takođe kritikovao ocene igumana da su Visoki Dečani ugroženi.

„Sada, 21 godinu od završetka rata, reći da je manastir Dečani ugrožen je besmislica. Janjić se sada žali da kosovski Albanci i institucije ugrožavaju manastir, a ne sprovodi odluke Ustavnog suda, ne prihvata kosovske institucije i državu Kosovo, a odluke sudova prihvata selektivno“, navedeno je u saopštenju te organizacije koje je preneo Kosovo onlajn.

NVO je dodala da Dečani prema Ahtisarijevom planu i važećim zakonima uživaju ekstrateritorijalni status, uz ocenu da Janjić „pretvara manastir u ambasadu Srbije i propagandni centar“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Iguman Visokih Dečana: NVO iz Prištine iznela laži i uvrede”

  1. prestanite da licemerno Kosovo zovete imenom jednog grada. Vladu Kosova cini i Srpska lista, izabrana u skupstini Kosova. A ova NVO je takodje sa Kosova, nije gradska

    • @Kosovo, a ne „Pristina“

      Pogresno je i Kosovo i Pristina, radi se o iskljucivo kosovskim Albancima i njihovim egzibicijama i nekakvom samoproglasenom tvorevinom koja ni po cemu ne moze da se izjednaci ni sa Kosovom ni sa Pristinom.

  2. Mogu albanci da rade šte hoće. Mogu ida optiže i da osude Igumana Janjića. ali jedno je sigurno. A to je, da nikada na Kosovu neće uništiti Pravoslavlje i Hrišćanstvo, i doći će vreme da će pokušati da se pokaju za sve što rade, ali biće kasno.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.