Ima li Demokratska stranka i dalje stranački podmladak? 1Foto: Twitter @BabarogicDejan; Poceloje.rs;

U Demokratskoj stranci je neizvesno i ko je predsednik stranačkog podmlatka, odnosno da li je to Dejan Bagarić, koji je pretučen krajem 2019. prilikom organizovanja protesta u kampusu u Novom Sadu, ili Dejan Babarogić, koji je podneo krivičnu prijavu protiv Zorana Lutovca.

Omladina Demokratske stranke postoji i nju vodi Dejan Babarogić. Mi ovo ne doživljavamo kao da smo deo jedne ili druge frakcije. Branislav Lečić je izabran na neposrednim izborima – poručuje za Danas Aleksandra Božić, za koju je javnost čula kada je objavljeno da su se pobunili članovi omladine DS-a zato što je predsednik Zoran Lutovac odbio da razgovara sa njima. Tada su Aleksandara Božić i nekoliko članova podmlatka „zauzeli“ prostorije DS-a, da bi se na kraju sve završilo njihovim razgovorom sa Lutovcem.

S druge strane Informativna služba Demokratske stranke sa Lutovcem na čelu poslala nam je na pitanje da li stranački podmladak još postoji sledeći odgovor:

„U DS-u nije bilo nikakvih izbora, a Branislav Lečić nije više ni član naše stranke, niti je Aleksandra Božić predstavnica omladine DS-a. Poverenik za omladinu DS je Dejan Bagarić, a predsednik omladine u ime koje govori Aleksandra Božić je u SPS-u.“

U tom odgovoru se podseća na prelazak Aleksandra Pavića u Socijalističku partiju Srbije početkom jula. Pavić je na čelo Demokratske omladine došao krajem novembra 2019. godine, ali je ubrzo nakon toga omladina raspuštena, jer je bio deo struje koja podržava grupu oko Balše Božovića i Radoslava Milojičića Kene. Pavić je za Danas tada izjavio da je u DS-bio 12 godina.

Aleksandra Božić za naš list ističe da nema dileme da je Lečić legitimni lider DS-a.

– Što se nas tiče, tu nema nikakve dileme, samo čekamo da se taj deo oko Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave formalizuje. Mi smo naravno učestvovali i na izborima. Neki ljudi su glasali, neki nisu. Prosto, najnormalnije učestvujemo u radu svih tela stranke – ističe Božić.

Ona navodi da je preostalo da se konstituiše još jedan deo organa, te da je omladina zastupljena kroz organe stranke na različite načine.

– Omladini je data prilika da se uključi kroz Glavni odbor, kao i kroz druga tela stranke. Ostalo je da se finalizuje izbor još jednog dela tela. Ako mene pitate, tu nema dileme u smislu frakcija ili ne. Neposredni izbori su održani u potpunosti u skladu sa procedurama, tako da sa te strane ne postoje nikakve dileme – naglašava Božić.

Na pitanje da li je nakon što su oni „odabrali stranu“, Lutovac konstituisao neku svoju omladinu, ona odgovara da je Lutovac kao i svuda po stranci uspostavljao „neka silna povereništva“.

– On je nas triput raspustio. U poslednjoj interakciji raspuštanja mi smo pisali žalbu statutarnoj komisiji, odnosno zahtev da se utvrdi da li smo raspušteni u skladu sa procedurama. Naravno, kao i prethodna dva puta to nije bio slučaj, tako da je statutarna komisija vratila omladinu u ono pređašnje stanje, odnosno u stanje koje je pre godinu dana utvrđeno izborima za demokratsku omladinu – objašnjava Božić.

Prema njenim rečima, sem toga što je omladina u međuvremenu tri puta bila raspuštana, podignuta je prijava protiv jednog njenog člana za falsifikovanje potpisa zajedno sa Aleksandrom Jerkov.

– Zoran Lutovac ne prestaje da iznenađuje svojim postupcima iznova i iznova – kaže Božić.

Podsetimo, omladina DS-a 30. novembra prošle godine ušla je u prostorije stranke i zahtevala da im predsednik da odgovor zbog čega su raspušteni.

Aleksandra Božić tada je objasnila za naš list da oni zapravo nisu blokirali sedište DS-a, kako su mediji u prvi mah preneli, već da su bili poručili da će u prostorijama ostati dok predsednik Lutovac ne dođe da razgovara sa njima, što se na kraju i dogodilo.

– Posle razgovora sa predsednikom stranke mi smo počistili sve za sobom i izašli odatle, zato što smo ga čekali da bismo razgovarali. Mi smo došli tamo tražeći odgovore, jer je to mesto gde dolazimo kada imamo neka pitanja i kada treba da se sastanemo. Zvali smo Lutovca više puta, slali poruke i rekli da ga čekamo dokle god se ne pojavi – navela je Božić.

Istom prilikom ona je za naš list kazala da predsednik DS posle dva sata razgovora nije znao da im da odgovor na pitanje zbog čega su raspušteni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari