Incident u Skupštini Vojvodine: Opozicioni poslanici izbačeni zbog transparenta 1Foto: Screenshot 021.rs

Zbog transparenta “Slobodni mediji, slobodni izbori, slobodne institucije”, poslanik “Alternative za Vojvodinu” i poverenik NS Borislav Novaković zajedno sa još troje opozicionih poslanika izbačen iz sale po nalogu predsednika parlamenta Ištvana Pastora.

Početak poslednje ovogodišnje sednice Skupštine Vojvodine, obeležio je incident u kojem su učestvovali poslanik „Alternative za Vojvodinu“ i poverenik Narodne stranke Borislav Novaković i predsednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov.

Novaković je, sa kolegama poslanicima, u Skupštinu Vojvodine doneo transparent i nalepnice sa natpisom: „Slobodni mediji, slobodni izbori, slobodne institucije“, aludirajući na, kako kaže, stanje u Srbiji.

Prilikom ulaska u skupštinsku salu, došlo je do koškanja između Novakovića i Jovanova, koji mu je poručio: Danas nalepnica, sutra nanogica, što je i ponovio na reakciju Novakovića.

Incident u Skupštini Vojvodine: Opozicioni poslanici izbačeni zbog transparenta 2
Foto: Screenshot 021.rs

Da bi sprečio nerede, ali i pokazivanje transparenta predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je alarmirao obezbeđenje sa nalogom da Novakovića i druge “isprate iz sale”.

Ne samo što su ispraćeni nego su, kako kaže Novaković, izbačeni i onemogućeni da učestvuju na sednici.

Govoreći o pretnji koju je Jovanov izrekao, Novaković kaže:

„On je otvoreno sugerisao da smatra da ja treba da završim u zatvoru. To je bilo potpuno skandaloznoUšli smo u fazu kad ne postoje ni tužilaštva, ni policija, ni sudovi, kada njihov posao rade istaknuti članovi SNS . Dao mi je do znanja da on može da presudi i utiče da li ću ja biti u zatvoru. Dakle, nije tajna da u Srbiji policija, tužilaštvo i sudstvo radi po nalogu SNS. Nije tajna da se na sastancima SNS dogovara i odlučuje i ko će biti uhapšen, procesuiran i koliko će godina biti u zatvoru. Ovo je sada po prvi put da jedan visoki predstavnik SNS otvoreno govori o tome da ja zaslužujem zatvor i da očekuje da imam, u najmanju ruku, nanogicu“, rekao je Borislav Novaković. 

Incident u Skupštini Vojvodine: Opozicioni poslanici izbačeni zbog transparenta 3
Foto: Screenshot 021.rs

On dodaje da je transparent i nalepnica “politički flor, jer je demokratija u Srbiji sahranjena”.

„Na nalepnici piše ‘slobodni mediji, slobodni izbori, slobodne institucije’. Ne vidim šta je tu sporno. Zalažemo se za vrednosti koje postoje u svim razvijenim, demokratskim i uređenim društvima. Ovim pokazujemo da u Srbiji ne postoje ni sloboedni mediji, ni slobodni iozbori ni slobodne institucije. Sadržaj nalepnice nije ni uvredljiv ni iritirajući. Mislim da aje to neđto što svaki građanin može da ponese sa ponosom“, uveren je Novaković.

On kaže da je Pastor dao instrukciju skupštinskom obezbeđenju da Novakovića ne puste u salu.

„Pokušao samo da uđem, ali mi je to onemogućeno. Redari su me sprečili i odgurali iz sale. To je trenutak potpune diktature i samovlašća. Onemogučili su me da uđem, meni kao poslaniku“, ističe Novaković. 

Sednice Skupštine Vojvodine od juče sve više da liče na sednice republičkog parlamenta. Poslanici vladajuće stranke uputili su svojoj vladi 80 pitanja i time onemogućili opoziciju da ona propita izvršnu vlast. Na ovom zasedanju objedinjena je rasprava o 20 tačaka dnevnog reda. Kako su primetili poslanici opozicije, Pastoru je trebalo šest i po minuta samo da pročita sve tačke dnevnog reda,

Centralna tema jučerašnje sednice bila je raprava o budžetu pokrajine za 2019. Koji je skrojen na 74,4 milijarde dinara. Dok ga je vladajuća većina hvalila kao razvojni i dobro skrojen plan prihoda i rashoda, opozicija je uputila niz kritika I najavila da ga neće podržati. Zamereno je što su povećana sredsdtva za reprezentaciju I druge troškove, a navedeno je i da su sve krupne investicije neproizvodne. Radikali su posebno negodovali što se u izgradnju i opremanje zgrade RTV, nazivajući je “udarnom pesnicom režima”, ulaže blizu dve milijarde dinara.

Pastor: Poslovnik ne dozvoljava transparente

Predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor je u toku sednice obavestio poslanike da se dogodio „još jedan neuspeo pokušaj razvijanja manjeg transparenta“ i zamolio poslanike da to ne čine rekavši da je to u suprotnosti sa odredbama skupštinskog Poslovnika.

Novaković tri puta hapšen

Borislav Novaković bio je tri puta hapšen i pritvaran. Najpre je 2014. optužen da je zloupotrebio službeni položaj i oštetio grad za 462 miliona dinara, jer je kao direktor Zavoda za izgradnju grada omogućio da se taj novac isplati Dušanu Borovici za radove na Bulevaru Evrope, koje ovaj nije izvršio. Specijalni sud osudio je Novakovića na tri i po godine i još troje njegovih saradnika, ali je Apelacioni sud prošle godine ukinuo presudu i naložio da se suđenje ponovi.

Novaković je 2015. bio uhapšen zajedno sa Petrom Matijevićem, vlasnikom mesne industrije „Matijević“ i vlasnikom „Aleksandar gradnja“ Vojislavom Gajićem. Oni su bili osumnjičeni da su oštetili grad za 1,8 milijardi evra, kada je Matijević kupio plac, a potom ga prodao Gajiću, koji je na njemu izgradio hotel „Šeraton“. Taj postupak je ubrzo obustavljen, a sva trojica bila su u pritvoru dva meseca. Hotel je nedavno kupio i otvorio ga Miodrag Kostić.

Treći put Novaković je priveden u septembru ove godine u Vrbasu kada je protestovao zbog uklanjanja bašte jednog kafea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari