Isključeni poslanici pregovaraju o svom klubu 1Foto: DJB /Facebook

Isključeni poslanici Dosta je bilo neće preletati u druge stranke i neće davati nikome podršku, pogotovo ne Aleksandru Vučiću za politiku prema Kosovu i ustavne promene.

Zbog racionalnijeg i boljeg rada u parlamentu Srbije narednih dana razgovaraćemo sa nekim drugim poslanicima oko formiranja našeg poslaničkog kluba, kaže za Danas Vladimir Đurić, isključeni poslanik DJB, ne precizirajući sa kim će razgovarati.

Izvori Danasa tvrde da isključeni članovi DJB računaju za sada na Ljupku Mihajlovsku, bivšu poslanicu ovog pokreta, koja je pre dvadesetak dana samoinicijativno napustila DJB, ali im je za poslanički klub potreban još jedan poslanik. Miloš Bošković iz Niša nedavno je napustio DJB, ali je vratio mandat. Izbačeni članovi DJB ne mogu da računaju, prema našim informacijama, na ostale poslanike DJB, pre svega na Branku Stamenković, Anu Stevanović, Tatjanu Macuru i Jasminu Nikolić, koje su potpuno odane odlazećem lideru DJB Saši Raduloviću. „Uostalom, na poslednjoj telefonskoj sednici DJB sve one su dobile neke funkcije čime su podmirene“, ističu sagovornici Danasa.

Oni podsećaju i da je na poslednjem onlajn sastanku 26. marta, kome su prisustvovali i sada već izbačeni članovi DJB pokret potpuno polarizovan oko pitanja ko treba da se kandiduje za budućeg predsednika DJB, a Aleksandar Stevanović i Vladimir Đurić optuženi su za organizovanje tajnih sastanaka.

Iz zapisnika sa tog onlajn sastanka u koji je Danas imao uvid, jasno se vidi da je poslanica DJB Branka Stamenković zatražila da se Saša Radulović svakako kandiduje za neku poziciju u novom timu, mada ne predsedničku. „Smatram da bez njegove podrške i iskustva – naročito u vođenju organizacije – organizacija jednostavno neće preživeti. Jasno i glasno sam rekla da smatram da samo tim koji ima Sašinu podršku može da obezbedi neku budućnost organizacije. Ako se Saša povuče skroz, možemo da stavljamo katanac na vrata. „Ja sam ‘team Saša'“, rekla sam, „vi to svi vrlo dobro znate“, rekla je Stamenkovićeva i objasnila da je u razgovoru sa nekim članovima rekla da je Dušan (Pavlović) daleko superiornije rešenje za budućeg lidera stranke od Stevanovića, jer on prosto ne voli da radi.

Stevanović je negirao da namerava da se kandiduje za predsednika. „Ja se ne kandidujem. Smatram duboko amoralnim bilo čiju kandidaturu nakon ostavke, ali ne pretendujem da moj moral bilo kome namećem. Ako ćete diskreditovati kandidate, sto je deo politike, gađajte kandidata. Nemojte opet promašiti kao na BG izborima“, odgovorio je Stevanović.

Kako se vidi iz zapisnika pokrenuta je i tema legitimnosti statutarne komisije koja radi sa dva, umesto pet članova, ali i ko je kriv što je propala registracija DJB kao stranke i da li je to neko sabotirao namerno. Sada već isključeni članovi DJB optuženi su i za tajne sastanke, manipulaciju sa Ljupkom Mihajlovskom i nasilno preuzimanje pokreta.

Vidi se i molba Saše Radulovića Stevanoviću da ne organizuje tajne sastanke jer je to ozbiljno kršenje statuta i da pritom ne šalje licemerne poruke o jedinstvu.

„Dragi Saša, tačno je da me je Ivan Šuka pozvao, ali sam isto tako sam poziv odbio. Dakle, pozivam na jedinstvo, a ti se mani svojih žbirova i želje da nekako isključiš iz stranke sve koji ne misle kao ti. I ja bih te zamolio da malo više veruješ ljudima koji su ovo gradili, a manje onima koji su čist rezultat negativne selekcije“, odgovorio je Stevanović Raduloviću.

Jovan Jovanović: Nećemo zajedno

Jovan Jovanović, bivši poslanik DJB, koji je zajedno sa Aleksandrom Čabrajom i Sonjom Pavlović pokret napustio pre godinu dana, kaže za Danas da u ovom trenutku ne vidi mogućnost formiranja poslaničkog kluba sa novoisključenim članovima DJB. „Pozdravljamo njihovu odluku koja je samo još jednom potvrdila da smo bili u pravu pre više od godinu dana kada smo napustili DJB zbog istih razloga o kojima oni sada govore. Ipak smatramo da je njihov potez zakasneo i iznuđen izbornim debaklom na beogradskim izborima. Oni takođe za razliku od nas, smatraju da se vredi i dalje boriti za DJB“, kaže Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari