Ivanić u trodnevnoj poseti Kosovu 1Foto: Fonet/Kabinet

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić boravi u trodnevnoj poseti manastirima i crkvama Srpske pravoslavne crkve na Kosmetu, saopštila je informativna služba Predsedništva.

Ivanić je posetu započeo u Pećkoj patrijaršiji obilaskom manastirskog kompleksa i razgovorom s mati Haritinom, koja
obavlja dužnost igumanije Pećke patrijaršije. Mati Haritina upoznala je Ivanića sa situacijom i problemima s kojima se susreće sestrinstvo manastira, koje ni u najtežim danima nije napuštalo ovu svetinju.

Manastir Pećke patrijaršije jedan je od najznačajnijih spomenika srpske prošlosti. Patrijaršija je od svog postanka u 13. veku bila sedište srpskih patrijarha i arhiepiskopa. U manastirskom kompleksu čuvaju se mošti 14 upokojenih
srpskih patrijarha.

Osim što je staro središte srpske crkve, Pećka patrijaršija je i mesto gde se čuva značajna umetnička zaostavština. Četiri crkve manastira Pećke patrijaršije su od 2006. godine na Listi kulturne baštine UNESCO-a.

Ivanić je posetio i Visoke Dečane, gde je sa igumanom Sava Janjićem razgovarano je o životu u manastiru i problemima s kojima se susreću. Od 1999. godine manastir Dečani štite pripadnici italijanskog kontingenta KFOR-a.

Najveći očuvani srednjovjekovni hrišćanski hram na Balkanu – Crkva Hrista Pantokratora (Svedržitelja) u manastiru Visoki Dečani koji je od 2004. godine, na UNESCO-ovoj listi svetske kulturne baštine.

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske  Mladen Ivanić posetu Kosmetu danas nastavlja obilaskom Velike Hoče. Takođe, u Prizrenu će obići Saborni hram svetog Đorđa, Crkvu Bogorodice Ljeviške, Bogosloviju i Manastir svetih
arhangela, kaže se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari